Održana treća radionica Tri koraka do izvješća o održivosti

16.12.2019.

U petak, 13. prosinca, u Hrvatskoj udruzi poslodavaca održana je i treća, posljednja ove godine, radionica o nefinancijskom izvještavanju i izvješću o održivosti. Radionice su namjenjene članovima HUP-a a organizira ih Global Compact Hrvatska pri HUP-u u suradnji s Institutom za društveno odgovorno poslovanje. Cilj ovih radionica je približiti članicama HUP-a GRI smjernice za nefinancijsko izvještavanje te kako integrirati ciljeve održivog razvoja u korporativno poslovanje i proces izvještavanja.

Na trećoj radionici, pod vodstvom Nikoline Markota Vukić, dr. sc, stručnjakinje za nefinancijsko izvještavanje Instituta za društveno odgovorno poslovanje, i Vali Marszalek, izvršne direktorice Global Compact Hrvatska i savjetnice za održivi razvoj i DOP u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, bavili smo se definiranjem sadržaja nefinacijskog izvješća prema potrebama investitora i drugi interesnih dionika te dvostrukom perspektivom materijalnosti, financijskom materijalnosti s jedne strane i okolišnom i društvenom s druge strane. Time smo zaokružili proces od tri koraka do uspješnog izvješća o održivosti.

Predstavljeni su rezultati Nacionalne studije o stanju nefinancijskog izvješćivanja u Hrvatskoj za 2017. i 2018. godinu, u izradi koje su bili uključeni partneri iz poslovnog, javnog i civilnog sektora uključujući Global Compact mrežu Hrvatska Hrvatske udruge poslodavaca. Analizirani su okviri i sadržaji nefinancijskih izvješća poduzetnika obveznika, ali i onih koji su izvješća objavili dobrovoljno.

Kao i na prijašnjim radionicama, predstavnici članica UN Global Compacta podijelili su svoje iskustvo u integriranju ciljeva održivost u poslovne strategije i u korporativno izvještavanje s okupljenim sudionicima.

Dr.sc. Merica Pletikosić, voditeljica održivog poslovanja, podijelila je s okupljenima iskustvo tvrtke CEMEX Hrvatska u nefinancijskom izvještavanju i integriranju ciljeva održivosti u poslovnu strategiju i korporativno izvještavanje. CEMEX Hrvatska je u rujnu 2019. godine objavio sedmi po redu Izvještaj o održivom razvoju, u pripremi kojeg su korištena i načela UN Global Compacta. Na radionici su predstavljeni zavidni rezultati kompanije kao i planovi za budućnost.

Maja Rajačić Pavlović, DOP radna skupina HBOR-a, govorila je o pogledu i očekivanjima investitora u napretku poslovnog sektora prema ciljevima održivog razvoja, te o svom iskustvu i radu na dugogodišnjem izvještavanju o društvenoj odgovornosti i održivosti Hrvatske banke za obnovu i razvoj, koje HBOR izdaje prema smjernicama i načelima UN Global Compacta. I HBOR i CEMEX Hrvatska vrlo su aktivne članice UN Global Compacta od 2007. godine.

Skype-om nam se iz Londona pridružila Talin Bezmen, VP of Market Development – EMEA at Workiva. Workiva je vodeća cloud platforma koja se bavi prikupljanjem financijskih i nefinancijskih podataka i povezivanjem podataka kroz područja računovodstva, financija i revizije. Sudionicima radionice predstavljen je važan proces procjene rizika, koji je svaka tvrtka dužna provoditi kao dio poslovanja i procesa izvještavanja.

U drugom dijelu radionice govorili smo o održivim financijama u svrhu napretka prema održivom razvoju, te najavili sljedeće planirane radionice i predavanja u 2020. godini.

Sljedeće ćemo se godine baviti temama SDG Leadershipa, tj. kako voditi organizaciju do uspjeha; provođenjem i izvještavanjem o rodno osviještenim politikama tvrtke, izvještavanjem prema 10 načela UN Global Compacta, sve uz brojne goste, kako lidere iz Hrvatske tako i iz inozemstva. Nastavljamo i s radionicama o izvještavanju o održivosti, u sklopu kojih ćemo ući u pojedina prioritetna područja od interesa te približiti članovima HUPa kako izvještavati o emisijama CO2, otpadu, korištenju prirodnih resursa ili o brizi za zajednicu i zaposlenike, s posebnim naglaskom na ranjive skupine, i dr.

Pridružite nam se na sljedećim radionicama, jer integriranje ciljeva održivog razvoja u poslovne i izvještajne procese može vam pomoći u procesu donošenja odluka i postizanju uspješnosti vaše tvrtke. Također će vam pomoći da ispunite sve veće zahtjeve dionika - kao što su investitori, zaposlenici, kupci i potrošači.

Želimo vam ugodne i radosne blagdane i vidimo se u 2020. godini!

 

vrh stranice
vrh stranice