Održana radionica "Rad na izdvojenom mjestu rada s aspekta zaštite na radu"

15.11.2022.

Hrvatska udruga poslodavaca, uz potporu Europske agencije za sigurnost i zdravlje na radu ( Europian Agency for Safety and Health at Work) održala je u utorak, 15. studenog 2022. godine radionicu "Rad na izdvojenom mjestu rada s aspekta zaštite na radu". Interes za radionicu bio je veliki, ista je održana u hibridnom obliku, a obzirom na aktualnost teme radionicu je pratilo oko 200 zainteresiranih članova. 

Uvodno je nazočne pozdravila Admira Ribičić, direktorica odjela za zakonodavstvo i pravne poslove, a potom su uslijedile dvije prezentacije: „Pregled novog zakonodavnog okvira vezano za rad na izdvojenom mjestu rada“ koju je imala Josipa Klišanin, načelnica sektora za radne odnose, MROSP i  „Provedba zaštite na radu na izdvojenom mjestu rada“,  koju je predstavio Jere Gašperov, viši specijalist za zaštitu na radu sektora za zaštitu na radu, MROSP.  

Nakon uvodnih prezentacija slijedio je panel kojeg je moderirao  g. Boris Antunović, predsjednik HUP-Koordinacije tvrtki za zaštitu na radu, a u panelu su sudjelovali: prim. dr. sc. Azra Huršidić Radulović, dr. med., liječnica medicine rada, gđa Josipa Klišanin, načelnica sektora za radne odnose, MROSP,  g. Nikola Mandićvoditelj odjela zaštite na radu i zaštite od požaraHrvatski telekom d.d., g. Ivan Damjanović, izvršni direktor Međunarodne zračne luke Zagreb, gđa Manuela Šola, direktoricaKomunikacijski laboratorij i g. Bojan Hadžisejdić, direktor, Nephos d.o.o.

Panelisti su iznijeli svoja iskustva i način na koji su implementirali rad od kuće u vremenu Covida , a rasprava koja je uslijedila bila je zanimljiva, postavljeno je dosta pitanja, posebno onih koji se dotiču odgovornosti poslodavca za provedbu mjera zaštite na radu na izdvojenom mjestu rada, kao i o mogućim dugoročnim posljedicama do kojih može doći po zdravlje radnika u slučaju ovakvog načina rada bez adekvatne primjene pravila zaštite na radu. Na skupu su ponuđeni neki odgovori, sudionici su pozvani da ih postave i pisanim putem pa će HUP zatražiti odgovore od nadležnih institucija. Zaključno, a obzirom na veliki interes, HUP će i za svoje članove u vremenu koje je pred nama, organizirati još radionica sa sličnom temom.

 

 

vrh stranice
vrh stranice