Održana je konferencija za tisak- Fer cijene u graditeljstvu

09.07.2014.

Hrvatska udruga poslodavaca – Udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske održali su 07. srpnja zajedničku konferenciju za tisak u Radničkom domu kako bi informirali javnost o rezultatima akcije vezano za inicijativu „Fer cijene u građevinarstvu, sigurna radna mjesta, osigurana budućnost graditeljstva“. Tek nekoliko odgovora je stiglo od dvjestotinjak poslanih dopisa - i ovaj put izostaje zainteresiranost trećeg socijalnog partnera- države. 

Na konferenciji za tisak je istaknuta već poznata činjenica da je izgubljeno preko 30.000 radnih mjesta u sektoru, a da je vrijednost radova smanjena za 42% od početka krize. Graditeljstvo se nalazi u izrazito teškoj poziciji, s time da se ne nazire poboljšanje.

Namjera je ove inicijative da promjeni neodrživo stanje u sektoru i da se promijeni smjer, gdje je poseban fokus stavljen na javne naručitelje, koji imaju veliku odgovornost jer raspolažu javnim novcem, kojeg bi trebali koristiti na najbolji mogući način, a ne odabirom najniže cijene poticati izvođače koji nude nerealno niske cijene i na taj način uništavaju  one još zdrave tvrtke koje poštuju zakone i propise, ali i  grade objekte loše kvalitete, koji su u konačnici najskuplji.

Inicijativa, osim što iznosi činjenice o stanju , daje i prijedloge kako riješiti ovu neodrživu situaciju. U njoj se traže izmjene Zakona o javnoj nabavi, mjere protiv instant tvrtki, efikasno sprečavanje rada na crno, provjeru kvalitete u sposobnosti ponuditelja te transpoziciju adekvatnih direktiva EUa u naše zakonodavstvo.

Predsjednik SGH, Ivan Kovačević istakao je da je industrija građevinskog materijala i graditeljstva na koljenima, te da mnoge tvrtke ne isplaćuju plaće mjesecima, dok se predstečajna nagodba oteže u nedogled.

Kako su ca. 70% naručitelja u graditeljstvu javna tijela, jasno je koliko  je njihov rad od velike važnosti za održivost sektora- istakao je predsjednik Udruge HUP-UPG Mirko Habijanec, te dodao da unatoč intenciji svih potpisnika Kolektivnog ugovora za graditeljstvo i sindikata i poslodavaca iz sektora da se proširi na djelatnost, on do danas nije proširen. Rad na crno je raširen, kao i plaćanje dijela plaće u „kuverti“, koje ima dugoročne posljedice na održivost granu, ali i na uplate doprinosa i poreza.

Zdenko Karakaš, HUP UPG, istkao ja da se obraća medijima kao četvrtoj strani vlasti te  da država svjesno tolerira nesposobne izvođače, jer je samo važno ispoštovati Zakon o javnoj nabavi, a što se kasnije događa s izvođenjem radova ne brinu mnogo, jer će završetak tako i tako dočekati možda drugu ekipu na vlasti.

Jasenka Vukšić, glavna tajnica SGH,  navela je da nam je nužno potrebno poštivanje zakona i propisa u praksi, kao što je npr. Zakon o javnoj nabavi, koji regulira poštivanje socijalnih odredbi ( poštivanje ZORa, Kolektivnog ugovora, i sl.)  kod odabira izvođača, koje niti jedno tijelo ne poštuje. Investitor je taj koji propisuje pravila igre  odabira,

Socijalni partneri na  bipartitnoj razini  složno su zaključili da im je od zajedničkog interesa održivost grane i radnih mjesta, a i  ovaj put izostala je reakcija trećeg partnera.

Snimke s konferencije za tisak možete vidjeti na mrežnim stranicama Sindikata graditeljstva Hrvatske:

http://www.sssh.hr/hr/vise/granski-sindikati-74/fer-cijene-u-gradevinarstvu-1212

FER CIJENE

vrh stranice
vrh stranice