Održana investitorska konferencija Najbolji za najbolje - Novi modeli financiranja, u okviru projekta BAIF

30.11.2021.

Osamdeset timova iz svih dijelova Hrvatske te podjednaki broj inovativnih poduzetničklih projekata koji stvaraju društveni učinak, prošlo je do sada BAIF-ov program investicijske spremnosti čime je okončana prva faza Projekta s konačnim ciljem razvoja alternativnog tržišta kapitala usmjerenog na ulaganja u poduzetnike početnike koji mogu generirati i društveni učinak.

Današnjom konferencijom, u organizaciji partnera Projekta BAIF  (nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, a partneri su Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije, Feelsgood Capital Partners, Hrvatska udruga poslodavaca) te kroz partnerstvo s Bird Incubatorom, službeno je otpočela druga faza projekta koja uključuje sve zainteresirane dionike u promicanju poduzetničko investicijskog ekosustava za ulaganja u poduzetnike početnike u Hrvatskoj.

Poduzetničke ideje koje svojim poslovanjem stvaraju pozitivan društveni učinak za gospodarstvo i društvo u cjelini, doprinose rješavanju ključnih društvenih izazova današnjice, promiču održivi razvoj i inovativne načine poslovanja, generirajući pritom nova radna mjesta fokus su ovog projekta.  

U Hrvatskoj i dalje imamo relativno nizak broj društvenih poduzetnika kao i nedostatak privatnih investicija i odgovarajućih financijskih uvjeta, dok sa strane potencijalnih investitora postoji nedostatak razumijevanja za koncept ulaganja u društvene poduzetnike.

Projektom BAIF želi se pozitivno utjecati na trenutnu investicijsku klimu kroz konstruktivan dijalog javnog i privatnog sektora koji podržava pozitivan poduzetnički ekosustav u cilju uspostavljanja novog održivog mehanizma za ulaganja koja dodatno vrednuju društveni učinak.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio gospodin Igor Škrgatić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, koji je tom prilikom istaknuo; Projekt smo prepoznali od početka i rado sudjelovali u njemu jer vjerujemo da povezuje dvije teme bitne za hrvatsko poduzetništvo: pristup kapotalu u početnim fazama razvoja projekta i mjerenje društvenog učinka. Nakon četiri grada, četiri boot campa i nekoliko desetaka timova na pitch sessionima možemo potvrditi da je projekt ispunio očekivanja i da ne moramo brinuti o budućnosti poduzetništva, mladih i kreativnih ljudi s inovativnim idejama koje će svijet oko nas učiniti boljim nam ne nedostaje. Također, veseli me najaviti kako nas početkom 2022. godine očekuje još jedan turnus radionica investicijske spremnosti za 20-tak timova koji nisu imali prilike ranije pristupiti programu.”

Okupljene je, ispred organizacijskog odbora projekta BAIF, pozdravila i gospođa Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko zagorske županije istaknuvši: Projektom stvarano mogućnost za ulaganja u startupove u vrlo ranim razvojnim fazama – vidljivo je da ovakav rizični kapital nedostaje na tržištu. Danas razgovaramo s onima kojima su takva ulaganja namijenjena – startupovima, ali i potencijalnim koinvestitorima koji vide prednost u osiguravanju veće financijske injekcije u poduzetnike u koje ulažu. Kroz ovaj projekt, Krapinsko-zagorska županija se s parterima pozicionira kao novo mjesto za realizaciju uspješnih investicija. Aktivnost koja slijedi je nastavak dijaloga s investitorima i osmišljavanje mehanizma koji će funkcionirati u Hrvatskoj.”

Usljedila je panel diskusija na temu uspostave BAIF mehanizma za ulaganje s društvenim učinkom, koju je moderirao gospodin Pierre Matek iz Feels good Capital partenrs, a u kojoj su sudjelovali gospodin Dražen Oreščanin iz Poslovne inteligencije, gospođa Tajana Barančić iz Astra Poslovni inžinjering i gospođa Nina Dremelj, predsjednica Business Angels of Slovenia.  

Kruna cijelog događanja bio je pitch contest” za pet najboljih timova koji su prošli BAIF-ov program investicijske spremnosti. Priliku za predstavljanje svojih projekata investitorima dobili su Aquarel, Nuotwo, Going Remotely, Roll+ i Mindrunner Games , a pobjednikom je proglašen projekt tima NUOTWO, kojem je tom prilikom uručena nagrada MINDSMITHS IMPACT CREDITS u iznosu 100.000,00 kuna. O pobjedi su otvorenim glasovanjem odlučili svi sudionici konferencije.

Marko Brkljačić iz pobjedničkog tima NUOTWO nije krio svoje zadovoljstvo zahvalivši cijelom timu BAIF-a na kontinuiranoj podršci, savjetima, prijateljskoj suradnji, umrežavanju i druženju. Nagrada ga je ugodno iznenadila i tek treba promisliti na što će utošiti dobivena sredstva.

NUOTWO bavi se razvojem carbon capture tehnologije, na tržištu su posljednje dvije godine, a misija im je smanjiti ugljični otisak i energetku potrošnju gradova. Više o NUOTWO saznajte na njihovim web stranicama: https://www.nuotwo.com/

Projekt je ukupno vrijedan 318.441,63 EUR, od čega se kroz potporu Europske komisije, EaSI Program sufinancira , 249.641,63 EUR, a ostatak sredstava vlastiti je doprinos partnera.

vrh stranice