Održan sastanak s ministrom Berošem i udrugama liječnika u PZZ

26.08.2020.

Jučer je u Ministarstvu zdravstva održan sastanak ministra Beroša i predstavnika udruga liječnika primarne zdravstvene zaštite. Uz predstavnika HUP-Udruge liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu Željka Rotima i Marijane Filipić na sastanku su sudjelovali predstavnici KOHOM-a, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, UPUZ-a, HUGO-a, Grada Zagreba i ravnatelji domova zdravlja. 

Na sastanku se razgovaralo o izazovima s kojima su liječnici suočeni tijekom pandemije uzrokovane korona krizom, nedostatku liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i uvjetima rada na jesen. Također, zatraženo je od ministra da se konzultativni tim ministra uključi i predstavnik liječnika opće obiteljske medicine.

Svi nazočni složili su se kako je stimulativnim mjerama potrebno privući mlade liječnike u PZZ.  

Ministar je naveo kako je u proceduri nacrt Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje (2020.-2024.) kojim se utvrđuje potreban broj specijalizacija i užih specijalizacija doktora medicine te ostalih zdravstvenih radnika za područje Republike Hrvatske te da će predložiti Vladi RH određeni koncept centralnog financiranja specijalizacija.

Željko Rotim naveo je kako je HUP na samom početku pandemije ponudio Ministarstvu zdravstva sve svoje stručne i kadrovske kapacitete. Podsjetio je kako su u HUP-u uz liječnike poslodavce u ugovornom odnosu okupljene i poliklinike, specijalne bolnice, ustavne za zdravstvenu njegu i fizikalnu terapiju te drugi pružatelji usluga u zdravstvu. Nadalje je naglasio važnost kontinuiteta rada ordinacija, obzirom je Zakon o zdravstvenoj zaštiti omogućio zapošljavanje dodatnog liječnika u ordinaciju potrebno  je, iznio je Rotim da se žurno donese podzakonski akt kojim bi se omogućio nastavak rada ordinacije nakon odlaska nositelja u mirovinu.

Također je iznesena potreba redefiniranja DTP postupaka ali i uvođenje novih obzirom je korona kriza nametnula uz postojeći način rada i nove modele zbrinjavanja osiguranika.  

vrh stranice
vrh stranice