HUP-ova Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu osuđuje sve neprimjerene izjave pojedinaca izrečene na štetu liječnika u privatnom zdravstvu

20.05.2020.

HUP-Udruga liječnika poslodavaca u ugovornom odnosu neugodno je iznenađena istupom ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maje Grbe- Bujević da treba ukinuti „koncesije“ u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i vratiti liječnike „koncesionare“ u domove zdravlja.

 

Ovako paušalnim izjavama dr. Grba Bujević nanosi se  šteta  ne samo liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nego i cijelom sustavu privatnog zdravstva u RH i pokazuje veliki stupanj nepoznavanja rada liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koji sudjeluju u sprečavanju bolesti  i zbrinjavanju većine zdravstvenih potreba cjelokupnog stanovništva Hrvatske,  a u vrijeme trajanja epidemije COVID 19 radili su u nemogućim uvjetima, bez radnog vremena i na dispoziciji svakom svom pacijentu, ali i epidemiolozima i Stožeru civilne zaštite.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je na snagu stupio 2019. ukinute su koncesije te liječnici PZZ-a rade u ordinacijama tj. privatnim praksama kao ugovorni partneri HZZO-a sa svim obvezama koje iz tog ugovora proizlaze. Opseg prava na zdravstvenu zaštitu  ne ovisi o tipu vlasništva u PZZ već o pravima iz zdravstvenog osiguranja. 

Napominjemo kako su, u posebnom dopisu upućenom nadležnim tijelima (Ministarstvo zdravstva, HZZO i HZJZ) pružatelji usluga u zdravstvu okupljeni u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, kao odgovorni dionici društva, ponudili na raspolaganje sve svoje stručne i prostorne kapacitete zdravstvenom sustavu RH u svrhu rasterećenja i oslobađanja prostora u javnom zdravstvu za najkritičnije pacijente.

Stava smo kako se ovakvim izjavama radi velika šteta i diskriminacija privatnog zdravstva što je nedopustivo osobito uzimajući u obzir da u većini europskih zemalja u zdravstvu djeluju i javne i privatne ustanove. Sinergija privatnog i javnog zdravstva, osobito u vrijeme krize s kojom smo bili suočeni pokazala se kao najbolji model i trebala bi biti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, sve njene građane i sve koji u tom sustavu djeluju pružajući usluge bez obzira radi li se o javnom ili privatnom sektoru.

  

vrh stranice