Održan sastanak predstavnika Udruge sa ministrom rada i mirovinskog sustava Mirandom Mrsićem i predstavnicima sindikata humanitarnog razminiranja

18.04.2014.

U prostorijama Ministarstva rada i mirovinskog sustava, održan je sastanak sa ministrom Mirandom Mrsićem i predstavnicima sindikata humanitarnog razminiranja
Ministar je obavijestio prisutne kako su sindikalne središnjice zamrznule svoje djelovanje u Gospodarsko-socijalnom vijeću, a time i u radu Povjerenstva, te stoga ne postoji pravna osnova za donošenje Odluke o proširenju Kolektivnog ugovora o za djelatnost humanitarnog razminiranja.

Predstavnici HUP Udruge poslodavaca humanitarnog razminiranja istaknuli su da su poslodavci, potpisnici Kolektivnog ugovora, novonastalom situacijom stavljeni u nezavidan položaj, doći će do nelojalne konkurencije. Dogovoreno je da će sindikati apelirati na sindikalne središnjice da se uspostavi rad GSV-a kako bi povjerenstvo za zakonodavstvo, kolektivne pregovore i zaštitu prava donijelo mišljenje i na taj način omogućilo donošenje odluke o proširenju KU za djelatnost humanitarnog razminiranja.

Ministar je naglasio kako će poslodavci u djelatnosti humanitarnog razminiranja biti u mogućnosti koristiti mjere temeljem Zakona o potpori za očuvanje radnih mjesta. Također je istaknuo da je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija temeljem HUP-ove inicijative, uputilo zahtjev Europskoj komisiji o pokretanju postupka za donošenje odluke Vijeća o oslobođenju od plaćanja trošarine na plinsko ulje ("plavi dizel"), koje koriste strojevi u djelatnosti humanitarnog razminiranja u RH.
vrh stranice