Održan peti sastanak partnera u projektu skillME za metalnu industriju i elektroindustriju

21.10.2016.

U Dubrovniku je 19. i 20. listopada 2016. održan peti po redu sastanak projektnih partnera u sklopu projekta skillME – jačanje kompetencija u elektro i metalnoj industriji. To je zajednički projekt pružatelja usluga stručnog obrazovanja i osposobljavanja, nacionalnih regulatornih partnera i predstavnika poslodavaca metalne i elektroindustrije država članica EU-Hrvatske, Slovenije, Slovačke i Latvije. Glavni cilj projekta je identificirati specifične endemske vještine metalne i elektro industrije i razviti kurikulume s kojima bi se popunile praznine kako bi se osigurao održivi razvoj europskog metalnog i elektro tržišta.
Domaćini sastanka bili su hrvatski partneri- Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), Srednja tehnička škola Faust Vrančić i Hrvatska udruga poslodavaca.

U uvodnom dijelu Nino Buić je prezentirao područje rada i aktivnosti ASOO-a. Zatim je prezentirana evaluacija od strane EACEA, pri čemu je važno istaknuti kako je projekt ocijenjen uspješnim i održivim jer ostvaruje zacrtane ciljeve. Davorin Majkus iz slovenske agencije CPI je iznio zaključke vezano uz rad na kreiranju kurikuluma, a Anda Kazuša iz latvijske agencije RTP je izložila plan aktivnosti za pilotiranje kurikuluma. Naime, u razdoblju od proteklog sastanka partneri su izradili nastavne materijale za sva četiri kurikuluma te je u tijeku njihov prijevod na nacionalne jezike partnera. U narednom razdoblju namjerava se provesti pilot osposobljavanje učenika iz strukovnih škola i radnika iz tvrtki iz metalskog i elektro sektora. Pilot osposobljavanje provesti će partnerske škole u projektu, a predviđena je stanica od 25 sati za svaki kurikulum te grupe od 8-12 ljudi po programu.

Ivana Zlatarić iz HUP-a prezentirala je članak za medije i četvrti newsletter koji će partneri moći proslijediti zainteresiranim dionicima i medijima.

Partneri su razradili plan aktivnosti za peto izvještajno razdoblje te dogovorili kako će se sljedeći sastanak partnera održati u svibnju 2017. godine.

Svi su potvrdili kako od skillME projekta očekuju dalekosežne pozitivne efekte na poboljšanje vještina i znanja u metalnoj i elektro industriji zahvaljujući zajedničkom radu škola, agencija za obrazovanje i poslodavaca.
vrh stranice
vrh stranice