Odgovor na COVID-19: Vijeće odobrilo povećanje proračuna od 6,2 milijarde eura za 2020.

11.09.2020.

Vijeće je danas postiglo dogovor o tome da se u proračun EU-a za 2020. dodaju 6,2 milijarde eura kako bi se odgovorilo na učinak krize uzrokovane bolešću COVID-19 i, među ostalim, financirala strategija za cjepiva. Vijeće je nacrt izmjene proračuna br. 8 za 2020. donijelo pisanim postupkom.

Revidiranim proračunom povećavaju se plaćanja za Instrument za hitnu potporu (ESI) za 1,09 milijardi eura kako bi se osigurao razvoj i uvođenje cjepiva protiv bolesti COVID-19. Europska komisija upotrijebit će ta sredstva kao predujam za prednarudžbu cjepiva.

Nacrtom izmjene proračuna br. 8 povećavaju se i plaćanja za Investicijsku inicijativu kao odgovor na koronavirus (CRII) i Investicijsku inicijativu plus kao odgovor na koronavirus (CRII+) za 5,1 milijardu eura. Ta će se sredstva upotrijebiti za pokrivanje dodatnih potreba za financiranjem u okviru kohezijske politike do kraja godine. Inicijativom CRII nepotrošena sredstva iz proračuna EU-a prenamjenjuju se za odgovor na krizu uzrokovanu bolešću COVID-19, dok se inicijativom CRII+ ublažavaju pravila o potrošnji kohezijskih sredstava s ciljem povećanja fleksibilnosti.

Očekuje se da će Europski parlament postići dogovor o svojem stajalištu o nacrtu prijedloga izmjene proračuna na plenarnoj sjednici od 14. do 17. rujna 2020. Kad se dogovor postigne, nacrt izmjene proračuna stupit će na snagu.

 

vrh stranice
vrh stranice