Obveze osiguranja zdravstvenih radnika i poslodavaca

23.05.2019.

Za članove zdravstvenih udruga HUP-a pružatelje usluga u zdravstvu održana je 21. svibnja 2019. edukacija o obvezama osiguranja zdravstvenih radnika i poslodavaca.


Za predstavnike medicinskih profesija, bez obzira u kakvim institucijama ili ustanovama djeluju,  izraženo je pitanje profesionalne odgovornosti te su uz profesionalno bavljenje zanimanjem izloženi pokretanju postupka za procjenu njihove odgovornosti. Pokretači tih postupaka su najčešće osobe kojima zdravstveni djelatnici pružaju zdravstvenu uslugu. Nadalje je i pitanje odgovornosti za naknadu  štete koja je nastala iz pružanja zdravstvenih usluga. U odnosu liječnik-pacijent (medicinski djelatnik/pacijent)  isprepliću se pravo i etika, obaveza i humanost, te potreba i dužnost. To je poseban odnos, jer po pristanku pacijenta, liječnik osim što je dobio potpuno povjerenje, također upravlja i cjelokupnim postupkom dijagnostike i liječenja, a sve u cilju ozdravljenja, i kao takvo postupanje liječnika se mora podvrći kontroli u cilju zaštite pacijenta, i zato se nesavjesno postupanje liječnika kažnjava.

Andrija Stojanović direktor tvrtke  Certitudo, koji je održao edukaciju posebno se osvrnuo na odgovornost medicinskih profesionalaca, zakonsku neusklađenost, osiguranje od profesionalne  i opće odgovornosti, osiguranje od odgovornosti prema djelatnicima, osiguranje pravne zaštite u kaznenom, prekršajnom te disciplinskom postupku. Isto tako prikazao je dobre i loše ponude osiguranja kao i prikaz dobrih rješenja kroz osvrt na praksu

vrh stranice