Novim prijedlogom zakona olakšani postupci likvidacije i osnivanja trgovačkih društava

12.04.2019.

Nakon što je HUP u više navrata ukazivao na problem odredbi Zakona o trgovačkim društvima vezano uz likvidaciju poduzeća koje su vremenski i administrativno iznimno opterećujuće te predstavljaju dugotrajan i skup postupak za poduzetnike, Konačni prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama zakona o trgovačkim društvima koji je usvojen na sjednici Hrvatskog sabora 9. travnja 2019. predlaže se lakši izlazak s tržišta propisivanjem postupka za jednostavniju, bržu i jeftiniju likvidaciju trgovačkog društva. Ukoliko netko nema dugovanja moći će to potvrditi izjavom te ga se nakon toga jednostavnim putem briše iz sudskog registra, s tim da dvije godine odgovara za eventualne obveze. Pozdravljamo činjenicu da je predlagatelj prepoznao našu inicijativu te ovakvim izmjenama pojeftinio i ubrzao postupak kako bi naše gospodarstvo postalo konkurentnije.

 

Konačnim prijedlogom zakona uvodi se i online osnivanje društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva s ograničenom odgovornošću i na taj se način budućim poduzetnicima omogućava brži postupak, bez obilaženje šaltera.

Olakšava se i dio vezan za temeljni kapital, pa će tako prilikom osnivanja društva biti potrebno uplatiti najmanje četvrtina uloga, što prag od minimalnog kapitala od 20 tisuća kuna spušta na 5 tisuća kuna. Osim toga, jednostavna društva s ograničenom odgovornošću umjesto tri osobe moći će sada osnivati maksimalno pet osoba. Također se uvodi internetski pristup podacima sudskog registra iz glavne knjige.

vrh stranice
vrh stranice