Novi sporazum o slobodnoj trgovini EU i Kanade Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA

23.10.2013.

Priopćenje za javnost BUSINESSEUROPE-a o trgovinskom sporazumu EU i Kanade (Comprehensive Economic and Trade Agreement - CETA). Predmetni sporazum je ujedno i prvi sporazum o slobodnoj trgovini između Europske unije i jedne od zemalja članica G8.

Jačanje trgovinskih odnosa EU s Kanadom će generirati nove mogućnosti za rast i stvaranje radnih mjesta u EU . Na temelju ovog političkog dogovora, pregovarači će nastaviti postupak i riješiti preostala tehnička pitanja, nakon čega će Sporazum morati biti odobren od strane Vijeća i Parlamenta EU.

Sporazum EU - Kanada Sporazum uklonit će preko 99% carina između dviju zemalja i stvoriti značajne nove mogućnosti pristupa tržištu u uslugama i investicijama. U području javne nabave, Kanada je po prvi put u povijesti otvorila svoja tržišta javnih nabava europskim dobavljačima, time stvarajući jedinstvene nove mogućnosti za poslovanje. Među mnogim prednostima,u govor će također poboljšati zaštitu prava intelektualnog vlasništva u Kanadi u odnosu na EU, kao i zaštitu imena vodećih poljoprivrednih proizvoda EU. Primjenom sporazuma očekuje se povećanje dvosmjerne bilateralne razmjene roba i usluga za 23 % ili 26 mlrd € te poticanje rasta i zapošljavanja na obje strane Atlantika. Očekuje se da će sveukupne koristi sporazuma podići razinu godišnjeg BDP-a EU-a za oko 12 mlrd. € godišnje .

Osim dovođenja gotovo sve carina na nulu, CETA će liberalizirati trgovinu uslugama, posebice u području financijskih usluga, telekomunikacija, energetike i transporta.
EU i Kanada su također potvrdile svoju snažnu predanost načelima i ciljevima održivog razvoja u trgovini. To znači da se ulaganja i trgovinu ne smiju odvijati na štetu okoliša, već će se uzajamno podržavati gospodarski rast, socijalni razvoj i zaštita okoliša.


Više informacija o trgovinskoj razmjeni EU-Kanada:
• Facts and figures of the EU-Canada Free Trade deal, 18 October 2011 (MEMO/13/911) http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=974
• EU trade relations with Canada http://ec.europa.eu/trade/policy/countries-and-regions/countries/canada/
vrh stranice