Novi član HUP-a: Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru - studentskom gradu budućnosti

19.07.2022.

Studijski programi…

Veleučilište „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru osnovano je 2005. godine i na njemu se provode tri preddiplomska stručna studija „Trgovina“, „Upravni studij“ i „Fizioterapija“ (tri godine, 180 ECTS, stručni prvostupnik/ica) te jedan specijalistički diplomski stručni studij „Preventivna fizioterapija“ (dvije godine, 120 ECTS, dipl. fizioterapeut/kinja).

Na Veleučilištu se obrazuje mladi iz cijele Hrvatske. Stalno zaposleni nastavnici raspolažu znanjima i vještinama iz područja ekonomije, prava i fizioterapije te je veliki dio njih završio doktorske studije. Vanjski suradnici koji sudjeluju u nastavi visoko su pozicionirani u svojim poduzećima i ustanovama te su tako kompetentni studentima prenositi znanje. Uz stručne nastavnike u provedbi nastave koriste se suvremeni ICT alati i sve više tehnologija virtualne stvarnosti (VR).

Stručna praksa…

Sljedeći svoju misiju obrazovanja kadra koji svojim stečenim znanjima i vještinama uspješno odgovaraju potrebama suvremenog tržišta rada, osnovni cilj Veleučilišta je omogućiti studentima da kroz praktični rad steknu znanja i vještine, osjećaj profesionalne odgovornosti i radne etike koje će ih pripremiti za turbulentno radno okruženje. Studenti stručnu praksu obavljaju kod renomiranih poslodavaca te u ustanovama s kojima Veleučilište ima potpisane sporazume o suradnji. Naši alumni studenti ponosno ističu kako je stručna praksa, ne samo obvezni način stjecanja praktičnih znanja i vještina, već i dugoročni put ulaganja u sebe i lakšeg pronalaska posla. Osim stručne prakse, Veleučilište surađuje s poslodavcima pri organiziranju radionica, stručnih predavanja, panel rasprava te Dana otvorenih vrata. Kroz sve navedene aktivnosti, studenti se već tijekom svog studiranja upoznaju s potencijalnim poslodavcima i započinju stvarati svoj karijerni put i karijeru.

 

Trogodišnjim projektom STEP UP (2020.-2023), sufinanciranim sredstvima ESF-a kroz program „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.‑2020.“, Veleučilište je uložilo gotovo 4 mil. kuna u aktivnosti unaprjeđenja i razvoja stručne prakse na studijima „Trgovina“ i „Upravni studij“ u cilju stjecanja praktičnih znanja i vještina u skladu sa zahtjevima tržišta rada te povećanja zapošljivosti studenata. U okviru projekta ustrojen je Centar za razvoj karijere, izrađena je mrežna i mobilna aplikacija kao inovativno rješenje za učinkovito praćenje provedbe stručne prakse i unaprjeđenje komunikacije između studenata, poslodavaca i nastavnika, opremljen je praktikum za stručnu praksu s 30 računala, nabavljeni su informatički programi koji se koriste u svakodnevnom radu u praksi. Tako će se studenti već tijekom studija upoznati na konkretnim primjerima i alatima, s načinom rada u stvarnim situacijama što će ih učiniti kompetitivnim na tržištu rada. Provedba projekta osigurava studentima transfer konkretnih znanja i vještina te razvijanje odnosa s poslodavcima i kontinuirano usklađivanje studijskih programa s potrebama tržišta rada čime Veleučilište opravdava svoju društveno-razvojnu ulogu u zajednici.

 Internacionalizacija…

Veleučilište osigurava visoke standarde u nastavnom procesu i kroz internacionalizaciju kod kuće, odnosno dolazne i odlazne mobilnosti. Mobilnosti studenata te nastavnog i nenastavnog osoblja odvijaju se najvećim dijelom kroz Erasmus+ program. Uključivanje Veleučilišta „Lavoslav Ružička” u Vukovaru u Erasmus+ program započelo je u prosincu 2013. godine kad je Veleučilištu dodijeljena Erasmus povelja za visoko obrazovanje. Od tada u programu međunarodne mobilnosti za pojedince sudjeluju svi redovni i izvanredni studenti, kao i zaposleno nastavno i nenastavno osoblje Veleučilišta. Od stjecanja Erasmus povelje do danas sklopljeno je ukupno 18 inter-institucijskih sporazuma s visokoobrazovnim ustanovama sa studijskim programima iz područja ekonomije, uprave i fizioterapije u programskim i partnerskim zemljama.

 

Studentski dom „Leopold“…

Veleučilište u svom sastavu posjeduje i najmoderniji Studentski dom koji je svoja vrata studentima otvorio u studenom 2018. godine. Izgradnja i opremanje Studentskog doma čija je vrijednosti 23 milijuna kuna, financirana su sredstvima Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Kapacitet Doma je 108 ležaja u 58 soba koje su moderno opremljene klimatizacijskim uređajima, mini kuhinjom, televizorom, internetom te svaka sadrži radni prostor i kupaonicu. Dvije dvokrevetne sobe prilagođene su potrebama osoba s invaliditetom. Studentima su na raspolaganju informatički kabinet, zajednički dnevni boravak, praonica i glačaonica rublja. Na krovu zgrade smještena je solarna elektrana, čime se osigurava korištenje obnovljivih izvora energije, a istovremeno se doprinosi zaštiti okoliša.

 

Kad govorimo o Domu možemo reći da je riječ o još jednoj izvrsnoj vukovarskoj priči nastaloj kroz sinergiju Veleučilišta, Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije i Vlade RH (posebno Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova) jer je Studentski dom sadržaj koji je podigao standard studentskog života u Vukovaru na visoku razinu.

 

Razvojni planovi…

Veleučilište kontinuirano ulaže u kvalitetu i poboljšanje studentskog standarda te radi na osuvremenjivanju postojećih studijskih programa sukladno trendovima na tržištu rada. Preseljenjem u nove prostorije Radničkog doma u Borovu naselju Veleučilištu će se otvoriti mogućnost razvoja novih studijskih programa i cjelokupnog poslovanja.

 

Svojim aktivnostima Veleučilište doprinosi razvoju lokalne zajednice i društva te unaprjeđuje odnose s poslovnim subjektima i javnim ustanovama. Članstvo u HUP-u omogućit će našem Veleučilištu nove kontakte, razmjenu iskustava, pokazat će primjere dobre prakse te otvoriti mogućnosti za razvoj novih aktivnosti i projekata koje će nam pomoći u našem planu i želji da naš grad zaista postane studentski grad budućnosti.

 

Više o Veleučilištu možete saznati na www.vevu.hr

 

   

vrh stranice