Nelson Mandela je umro - zajednička izjava predsjednika Europske komisije Joséa Manuela Barrosa i predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya

06.12.2013.

Ovo je vrlo tužan dan ne samo za Južnoafričku Republiku, već i za čitavu međunarodnu zajednicu. Danas oplakujemo smrt jedne od najvećih političkih ličnosti našeg vremena. Nelson Mandela nije samo odigrao ključnu ulogu u preobrazbi Južnoafričke Republike u demokratsku zemlju kakva je danas – Nelson Mandela simbol je borbe protiv rasizma, političkog nasilja i nesnošljivosti. Njegovo ime sinonim je za pravdu, slobodu i poštovanje ljudskih prava. Svi smo od njega naučili veliku lekciju o pomirenju, političkoj tranziciji i društvenoj preobrazbi. Takvo što mogla je postići samo osoba s dubokim osjećajem za ljudskost, izraženom moralnom snagom i autoritetom te jasnom vizijom budućnosti vlastite zemlje.
Iako danas tugujemo zbog njegove smrti, ne postoji bolji način da pokažemo da ćemo ga se sjećati s poštovanjem nego da još jedanput istaknemo i dokažemo svoju kolektivnu odlučnost u očuvanju vrijednosti istinske i duboke demokracije za koje se Nelson Mandela neumorno borio.
U ime Europske unije izražavamo najdublju sućut njegovoj obitelji te vladi i narodu Južnoafričke Republike.
vrh stranice
vrh stranice