Naše članice slijede sva pravila, pozdravljamo Vladinu odluku da se na odgovornost pozovu pojedinci koji štete percepciji cijele industrije

05.01.2023.

Članice Hrvatske udruge poslodavaca striktno primjenjuju zakonsku regulaciju konverzije u euro i nisu podizale cijene uslijed primjene nove valute. Zato pozdravljamo namjeru Vlade da se pojačaju inspekcijski nadzori i prozovu pojedinci koji eventualno krše regulativu.

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade je jasno rekao da je većina pošteno odradila posao konverzije i da treba kazniti pojedince koji to krše i takav stav snažno podržavamo. Drago nam je da je Vlada prihvatila nas stav da se ne može cijeli sektor proglasiti nepoštenim nego mjere trebaju ići u smjeru kažnjavanja pojedinaca.

Sektor trgovine, koji zapošljava gotovo 200.000 radnika, najintenzivnije se pripremao za primjenu eura kao domaće valute te je uložio značajna sredstva i puno rada za prilagodbu novoj valuti.

Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle  dogoditi špekulacije od strane trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbom da se zadnja decimala može zaokruživati na  gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili.

Kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan je već oko godinu i pol dana, ali trgovci nisu mijenjali marže već su dijelom i smanjene. Naime, marže su odlukom Vlade RH smanjene na 1 ili 5 posto na dijelu proizvoda koji čine cca 10 posto ukupne prodaje. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20 posto.

HUP će sa svojim članicama nastaviti dijalog i suradnju s Vladom kako bismo zajedno iznjedrili optimalna rješenja za gospodarstvo i građane i u nadolazećem periodu koji neće biti ništa manje izazovan.

vrh stranice
vrh stranice