HUP Udruga trgovine: Šokirani smo prijetnjama ministra Filipovića; umjesto stigmatizacije cijelog sektora treba imenovati stvarne krivce koji manipuliraju cijenama

03.01.2023.

Neugodno smo iznenađeni prijetnjama ministra gospodarstva i  održivog razvoja Davora Filipovića koji je cijelu trgovinu, granu gospodarstava koja zapošljava gotovo 200 000 radnika, na današnjem sastanku proglasio nepoštenom.

Zakon o uvođenju eura vrlo je jasno definirao pravila pretvaranja cijena i u tome se nisu mogle   dogoditi špekulacije od strane trgovaca. Po toj formuli vrlo je jasno definirano kako se cijene pretvaraju u euro s jasnom odredbo da se zadnja decimala može zaokruživati na  gore ili dolje. Svi trgovci tu su formulu dosljedno provodili.

HUP Udruga trgovine ne prihvaća da cijeli naš sektor bude stigmatiziran i pozivamo nadležne da prozove i kazni pojedince ako je negdje  bilo prekršaja.

Kao što je poznato u proteklih godinu dana u Hrvatskoj su cijene rasle, ali ne zbog uvođenja eura nego zbog situacije izazvane pandemijom i ratom u Ukrajini. Zato je kontinuirani rast cijena u trgovinama prisutan već oko godinu i pol dana zbog promjena cijena od strane proizvođača i distributera. Inflatorni učinak na cijene hrane u tom razdoblju je oko 20%.

Trgovci zadnjih godinu i pol nisu mijenjali marže što je lako provjerljivo preko inspekcijskih službi Državnog inspektorata. Štoviše marže su odlukom Vlade RH smanjene na 1 ili 5% na dijelu proizvoda koji čine cca 10% ukupne prodaje.

Trgovci su spremni razgovarati s Vladom o daljnjim mjerama kako bi zajednički se borili s rastućom inflacijom.

Unatoč značajnom pritisku na dobavne cijene nije došlo do istovjetnog povećanja cijena na policama, dapače većina trgovaca je vlastitim naporima uspjela ublažiti takav udar na potrošače.

 

vrh stranice