Nadzor i kontrola zdravstvenih ustanova

16.06.2014.

Zdravstvene udruge HUP-a u suradnji s predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Marijom Hrastinski, dr. med. spec., pomoćnicom ravnatelja za kontrolu i kvalitetu i Robertom Korotaj, dipl. iur., rukovoditelj Službe za upravljanje sustavom kvalitete HZZO-a održali su 16. lipnja 2014. u prostorijama HUP-a prezentaciju za članove na temu namjenskog korištenja sredstava te nadzor i kontrolu zdravstvenih ustanova.
Zavod je temeljem Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju obvezan kontinuirano nadzirati izvršavanje ugovornih obveza zdravstvenih ustanova, privatnih zdravstvenih radnika i ugovornih isporučitelja pomagala. Nadzor uključuje pregled i provjeru financijske, medicinske i druge dokumentacije u zdravstvenoj ustanovi i kod privatnog zdravstvenog radnika, odnosno ugovornog isporučitelja pomagala ali i namjensko korištenje sredstava.

Pojam „nenamjensko korištenje“ u kontekstu općeg akta Zavoda odnosi se samo na sredstava ostvarena ugovorom sa Zavodom vezano za provođenje ugovorene djelatnosti. To znači da su sredstva ugovorena sa Zavodom strogo namjenska i moraju biti korištena za provođenje i unapređenje ugovorene zdravstvene zaštite naglasio je g. Korotaj u svom izlaganju.

Veliki interes članova zdravstvenih udruga i brojna pitanja koja su postavili predstavnicima HZZO-a pokazatelj su važnosti kontinuirane komunikacije i dijaloga jer jedino na taj način možemo doprinijeti razvitku i unapređenju zdravstvenog sustava u RH na zadovoljstvo pacijenata, pružatelja usluga i HZZO-a.

vrh stranice