Na Adriatic Boat Show održan II sastanak čarteraša

10.05.2013.

HUP Udruga nautičkog sektora (čarter) i Vijeće UPUSP – charter (HGK) su održali zajednički sastanak u vrijeme trajanja Adriatic Boat Show na temu Uvjeti obavljanja čarter djelatnosti pristupanjem Republike Hrvatske u Europsku uniju – status plovila pod stranom zastavom.
Sjednicu su moderirali zajednički Vesna Ivić Šimetin, direktorica Udruge nautičkog sektora i Branimir Manđer, stručni suradnik u sektoru za turizam HGK usuglasivši se da su Udruga nautičkog sektora i UPUSP - charter (HKG) zajedničkim djelovanjem dosta postigli te će se daljnja suradnja nastaviti i dalje. Sastanku je prisustvovao i Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma, naglasivši kako je u strategiji turizma naznačeno kako čarter zauzima značajno mjesto i presudno je važan za turizam općenito, stoga na ovom segmentu treba dosta raditi.
Razgovaralo se o mogućnosti privlačenja sredstava EU, prihodima od boravišnih pristojbi i mogućnosti sniženja boravišne pristojbe za neke kategorije osoba, zatim o neadekvatnom predstavljanju nautike na sajmovima, otežanom dobivanju dozvola od strane lučke kapetanije zbog njihove reorganizacije. Prisutni su dobili informaciju o skoroj objavi Zakona o PDV-u, po kojem će se objekti nautičkog turizma smatrati smještajem te će se na njih primjenjivati snižena stopa PDV-a. Zatim uskoro će se donijeti i Pravilnik o čarteru s jednostavnim uvjetima za obavljanje čarter djelatnosti, kao i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama koji bi trebao riješiti detektirane probleme sidrišta, privezišta i koncesije, odnosno jednostavnije ishođenje koncesija za čarter bazu. Na kraju je Nevenka Čalić predstavila projekt obnove čarter flote i svih plovila u funkciji turizma brodovima iz domaće male brodogradnje, za koji tek predstoji prezentacija ministarstvima.
vrh stranice