MUP prihvatio prijedlog HUP-a u vezi s vozačkim dozvolama

17.06.2016.

MUP je usvojio argumente HUP-Udruge poslodavaca prometa, povezano s Pravilnikom o vozačkim dozvolama (NN 43/13, 77/13, 155/13, 1/15 i 33/16), u čl. 19. propisani su rokovi u kojim je nadležno tijelo dužno izdati vozačku dozvolu u redovnom, ubrzanom i žurnom postupku.
Podsjećamo kako je postupanje sukladno proceduri propisanoj Pravilnikom, bilo otežavajuće za rad profesionalnih vozača koji obavljaju međunarodni prijevoz, jer u drugim državama nisu mogli koristiti potvrdu o podnesenom zahtjevu kao zamjenu za vozačku dozvolu, a u većini slučajeva nije im odgovaralo niti podnošenje zahtjeva za izdavanje vozačke dozvole u ubrzanom, odnosno žurnom postupku zbog povećanih troškova i isključive mogućnosti da to obave u Zagrebu.

Iz odgovora MUP-a citiramo: „Kako bi se vozačima omogućilo nesmetano upravljanje vozilom u prometu i izvan granica Republike Hrvatske, poduzete su određene mjere te smo izvijestili sve policijske uprave, odnosno policijske postaje u sastavu ovog Ministarstva da se počevši od 15.06.2016. godine postupa na način da se u slučaju kada vozač podnese zahtjev za izdavanje nove vozačke dozvole, podnositelju zahtjeva ne oduzima i ne poništava obrazac postojeće HR vozačke dozvole ukoliko joj nije istekao rok važenja, sve do preuzimanja nove vozačke dozvole.“

To znači da će stara vozačka dozvola vrijediti sve do preuzimanja nove i više neće biti potrebna tri tjedna za izmjene ili upis Koda 95, kao što je to bio slučaj do sada. To će donijeti uštede svima onima koji su zbog upisa Koda 95 ili bilo kakvih izmjena vozačke dozvole zbog hitnosti morali izdvojiti 450,00kn za žurni postupak (24h) te osobno doći u Zagreb (Heinzelovu).


vrh stranice
vrh stranice