Multidisciplinarni projekt Transportikum u organizaciji Fakulteta prometnih znanosti

09.05.2024.

Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu dugi niz godina u suradnji s brojim gospodarstvenicima i institucijama provodi projekt Transportikum čiji je cilj pružiti studentima mogućnost stjecanja praktičnih znanja kroz rješavanje brojnih izazova s kojima se tvrtke susreću u svojim procesima te pripremanje studenata za aktivnu primjenu stečenih znanja u praksi.

Ove godine projekt Transportikum projekt proširio se na druge sastavnice Sveučilišta u Zagrebu. Tako se ove godine natjecalo čak 95 studenata s Fakulteta prometnih znanosti, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Građevinskog fakulteta, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Ekonomskog fakulteta. Ukupno 16 institucija i tvrtki iz različitih gospodarskih grana (Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, Axereal Croatia, Arriva Hrvatska, Atlantic Grupa, Calla Logistics, Coca Cola HBC, Croatia Osiguranje, Grawe Hrvatska, HAKOM, Hrvatska pošta, HŽ Putnički prijevoz, dm drogerie markt Hrvatska, DPD Croatia, Lider Projekt, INA, Zagrebačka pivovara) zadalo je projektne zadatke studentskim timovima.

Studenti su tijekom tri mjeseca u timovima rješavali projektne zadatke koje su izabrali i u tom periodu prisustvovali brojnim terenskim posjetama kako bi proširili svoja znanja i izradili što kvalitetnija rješenja. Ovogodišnje teme projekta Transportikum mogu se svrstati u područja sigurnosti u prometu; inovacija u prometu; logistike i distribucije te prometne infrastrukture i planiranja. Projektni zadaci pokrivaju različite aspekte prometa i logistike te omogućuju holistički pristup unapređenju prometnog sustava.

Najbolja rješenja prezentirana su na Stručkom skupu projekta Transportikum koji je održan 9. svibnja 2024. godine na Fakultetu prometnih znanosti.

Dekan Fakulteta prometnih znanosti Marko Šoštarić otvorio je skup te se zahvalio partnerskim tvrtkama što su se uključile i prepoznale potencijal i benefite ovog projekta. Profesorica Danijela Barić se u ime Organizacijskog odbora projekta Transportikum zahvalila svima koji su doprinijeli realizaciji projekta i naglasila je kako je osim značajnog porasta broja uključenih tvrtki osobito ponosna na broj fakulteta koji su se uključili u projekt što je pokazalo interdisciplinarnost tema iz područja prometa i logistike te pohvalila ambiciju uključenih studenata. Skup je pozdravila i Irena Weber, glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, koja je naglasila važnost povezivanja akademske zajednice sa sektorom gospodarstva i najavila nastavak suradnje Hrvatske udruge poslodavaca na projektu. Također je primijetila kako je prije devet godina kada je projekt započeo situacija na tržištu rada bila potpuno drugačija i da je cilj projekta bio omogućiti studentima da se povežu s poslodavcima, dok se danas poslodavci trebaju potruditi da privuku kvalitetan radni kadar.

Svi natjecatelji dobivaju 2 ECTS boda za sudjelovanje te mogućnost studentske prakse, pisanja završnih i diplomskih radova u suradnji s gospodarstvenicima, a često se po završetku projekta pojedinim studentima ponudi zaposlenje. Tvrtke su za najbolja rješenja svojih zadataka dodijelila novčanu nagradu pobjedničkom timu u iznosu od 800 eura.

Projekt Transportikum svojim konstantnim rastom naglašava važnost povezivanja gospodarstvenika s budućim kadrom, a gotovo sto uključenih studenata jasan je pokazatelj da su studenti svjesni važnosti praktičnog znanja i da su prepoznali sve benefite koje im ovaj projekt može pružiti.

vrh stranice