MRMS Odluka o proširenju Dodatka 1 KUU i 5 % povećanja minimalnih plaća na sve ugostitelje RH od 1.6.2019.

03.05.2019.

Ministar rada je donio Odluku o proširenju primjene Dodatka I o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora ugostiteljstva (u prilogu). Odluka je objavljena 3. svibnja 2019. u NN 45/2019, a stupa na snagu i primjenjuje se od 1. lipnja 2019. godine (a od 1. travnja 2019. za članove HUP-a).

Ovime se Dodatak I KUU i ugovoreno povećanje minimalnih bruto plaća od 5 % za temeljna ugostiteljska zanimanja proširuje se na sve poslodavce i radnike u Republici Hrvatskoj u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (područje I, odjeljci 55 i 56 NKD-a 2007).

HUP-UUT je zajedno s granskim sindikatima u novom postupku proširenja primjene kolektivnih ugovora postavila okvir za uređenje plaća i radnih odnosa s ciljem postizanja ujednačenih i viših standarda poslovanja u sektoru ugostiteljstva te s ciljem suzbijanja nelojalne konkurencije ugovorila sljedeće izmjene u uređenju najnižih osnovnih bruto plaća u ugostiteljskoj djelatnosti, na način da se mijenja članak 30. stavak 4. KUU i iste će iznositi:

GRUPA SLOŽENOSTI POSLOVA

TIPIČNI POSLOVI

 

Minimalna osnovna plaća BRUTO u kn

I

JEDNOSTAVNI POSLOVI

Pokazuje osnovno znanje. Potrebne osnovne vještine za obavljanje jednostavnih rutinskih poslova.

npr:   kao što su poslovi sobarice, nosača prtljage,  i drugi slični poslovi

3.750,00

II

MANJE ZAHTJEVNI POSLOVI

Pokazuje i koristi osnovno znanje na određenom području, koristi vještine za obavljanje zadataka. Pomoću jednostavnih sredstava za rad obavlja manje složene poslove.

npr: kao što su poslovi pomoćnog konobara, pomoćnog kuhara, pomoćnog recepcionara, pomoćnog slastičara i drugi slični poslovi 

 

4.100,00

III

ZAHTJEVNIJI POSLOVI

Primjenjuje znanje na određenom području, preuzima odgovornost za izvršenje zadataka uz ograničenu  samostalnost u radu.

npr:kao što su poslovi konobara, kuhar, slastičara, recepcionara i drugi slični poslovi

 

4.950,00

 

 

 

 

I predmetna Odluka o proširenju primjene kolektivnog ugovora ugostiteljstva rezultat je dugogodišnjeg kvalitetnog dijaloga socijalnih partnera i uvažavanja sektorskog dijaloga od strane Ministarstva rada. Naime, u ožujku 2018. HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma i Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije sklopili su Kolektivni ugovor ugostiteljstva koji je, među ostalim, donio značajnija povećanja najnižih osnovnih plaća za sva tipična ugostiteljska zanimanja (10 %).

Kroz predmetni Dodatak I Kolektivnog ugovora ugostiteljstva ugovorene su izmjene na tragu  tržišnih kretanja, potreba i trendova u ugostiteljskoj djelatnosti te su dodatno povećane minimalne plaće za 5 %, odnosno 9 % za razred 1 koliko iznosi nova minimalna plaća RH.  Ugovoreni novi iznosi najniže bruto osnovne plaće za tipična radna mjesta u ugostiteljskoj djelatnosti u iznosu od 4.950,00 kn za poslove konobara, kuhara, slastičara, recepcionara itd. Navedeni iznos predstavlja minimalnu osnovnu plaću na koju se dodatno obračunavaju dodaci za noćni rad, rad nedjeljom i blagdanom te prekovremeni rad prema kolektivnim ugovorom definiranim iznosima. S obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena za ugostitelje je pritom posebno važna mogućnost primjene preraspodjele u maksimalnom trajanju – 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati, a koje bez proširene primjene ne bi mogli koristiti ugostitelji koji nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor.
vrh stranice