MOGUĆA NESTAŠICA LIJEKOVA U SLJEDEĆIM TJEDNIMA Dugovi prema veledrogerijama dostižu dvije milijarde kuna s rokovima plaćanja duljim od dvije godine i bez naznaka za podmirenje

09.07.2018.

Zagreb, 9. srpnja 2018. - HUP-Koordinacija veledrogerija upozorava da ukupna dugovanja bolnica iznose više od dvije milijarde kuna te je dug samo u proteklih šest mjeseci (u polugodišnjem razdoblju) narastao za 500 milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama dramatičan rast ne namjerava se zaustaviti u skorije vrijeme niti postoji mogućnost da se u značajnijem opsegu podmiri, a što će u konačnici rezultirati dodatnim 1,0 mlrd kuna novog duga za 2018. godinu.

Takav razvoj situacije veledrogerijama ostavlja sve manje mogućnosti za ekonomsku opravdanost poslovanja te su sve jasnije naznake da bi se već u sljedećim tjednima mogla dogoditi nestašica lijekova.

Naime, zaključno s 31. svibnja 2018. godine ukupna dugovanja bolnica prema veledrogerijama iznose više od 2 milijarde kuna. 24 bolnice od njih 62 imaju rokove plaćanja dulje od 365 dana, a pojedine bolnice, njih 6, plaćaju svoje račune u rokovima duljim od dvije godine čime se znatno prekoračuju rokovi plaćanja propisani zakonom.

Hrvatske veledrogerije su kao odgovoran dionik hrvatskog zdravstvenog sustava godinama davale svoj maksimalan doprinos kako opskrba pacijenata ne bi došla u pitanje, no granice vlastitih mogućnosti odavno su iscrpljene i ovo je posljednje upozorenje i apel na rješavanje neizdržive situacije: „Bolnice u prosjeku stvaraju 80 milijuna kuna duga mjesečno uz rokove plaćanja izvan svih zakonskih propisa – takav način poslovanja ne može podržati niti jedan ekonomski model. Od veledrogerija se očekuje da poštuju zakone, imaju uredne isporuke proizvoda - lijekova i medicinske opreme, uredno plaćaju svoje obveze i nabavu lijekova te isplaćuju plaće i doprinose za 1600 zaposlenih. Iz kojih sredstava bi se to sve trebalo financirati? Dobili smo informaciju da resorna ministarstva nemaju namjeru osigurati dodatna sredstva koja bi usporila ovako dramatičan rast dugovanja i pitamo se vrlo ozbiljno tko će snositi odgovornost za kolaps sustava?“ - komentirao je Josip Matusinović, predsjednik HUP-Koordinacije veledrogerija.

Nakon gotovo godinu dana intenzivnih razgovora predstavnika HUP-a s resornim ministarstvima bez naznaka rješenja za ovaj gorući problem, u Koordinaciji smatraju da su iscrpljeni svi modeli razgovora te preostaje jedino mogućnost intervencije Vlade ili obustava isporuke. „Obavijestili smo premijera i nadamo se da do najgoreg scenarija neće doći jer o mogućnosti poslovanja veledrogerija ovisi redovita isporuka lijekova bolnicama i posljedično radna mjesta za 1600 zaposlenih“ – zaključuje Matusinović.

 

vrh stranice
vrh stranice