Mjere II za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije korona virusa

02.04.2020.

Upravo je na sjednici Vlade RH usvojena druga skupina Mjera za pomoć gospodarstvu uslijed epidemije korona virusa, sukladno zaključku i obrazloženjima u prilogu.

Tijekom trajanja posebnih okolnosti provest će se sljedeće mjere:

Ø  Iznos potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim korona virusom bit će povećan i iznosit će 4.000,00 kuna u travnju i svibnju 2020. godine.

Ø  Poslodavci koji koriste potpore Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za očuvanje radnih mjesta u sektorima pogođenim korona virusom bit će oslobođeni troškova pripadajućih doprinosa.

Ø  Svi porezni obveznici kojima je rad zabranjen, odnosno ako im je rad onemogućen ili znatno otežan bit će u cijelosti ili djelomično oslobođeni plaćanja javnih davanja koja dospijevaju tijekom travnja, svibnja i lipnja 2020. godine.

Ø  Plaćanje porezne obveze poreza na dodanu vrijednost može se odgoditi sve dok se ne naplate izdani računi.

Ø  Rok za predaju godišnjih financijskih izvještaja za 2019. godinu temeljem Zakona o računovodstvu odgađa se na 30. lipnja 2020. i ukida se obveza plaćanja naknade Financijskoj agenciji za objavu godišnjih financijskih izvještaja za 2019. godinu i nadalje.

Detaljnije informacije možete vidjeti u usvojenim izmjenama pripadajućih zakona na poveznicama po točkama dnevnog reda sjednice Vlade na: https://vlada.gov.hr/sjednice/222-sjednica-vlade-republike-hrvatske-29132/29132 Za donošenje navedenih zakona predložit će se Hrvatskom saboru donošenje po hitnom postupku.

HUP nastavlja aktivnosti podrške svojim članovima u potrebi realizacije svih mjera koje ste predlagali i koje smo tražili od nadležnih ministarstava, a nisu do sada obuhvaćene mjerama Vlade RH.

Tu smo da pomognemo jedni drugima koliko god je to moguće i slobodno se javite sa svim svojim prijedlozima.

vrh stranice