Ministrica Vesna Bedeković predstavila mjere ublažavanja u sustavu socijalne skrbi

08.05.2020.

Na stranicama Ministarstva demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavljene su mjere ublažavanje u sustavu socijalne skrbi koje je izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković predstavila na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/ministrica-vesna-bedekovic-predstavila-mjere-ublazavanja-u-sustavu-socijalne-skrbi/12742

U svom uvodnom obraćanju zahvalila je svim zaposlenicima u sustavu socijalne skrbi koji su od početka izbijanja epidemije koronavirusa, prateći preporuke mijenjali svoju praksu i primjenjivali različite preporučene organizacijske oblike rada kako bi zaštitili zdravlje korisnika i smanjili rizik širenja virusa, što, s obzirom na prostorne i kadrovske kapacitete, nije bilo lako izvedivo.

Od 11. svibnja 2020. korisnicima će biti omogućena dostava higijenskih potrepština, namirnica i ostalih potrepština od strane članova obitelji i prijatelja u domovima za starije i nemoćne, pružanje fizikalne terapije, posjet djeci koja su smještena u domovima i kod drugih pružatelja usluga uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera, šetnje i boravak u prirodi i odlazak djece na dječja igrališta samostalno ili u pratnji stručnih radnika, ovisno o dobi i procjeni stručnih radnika. Pritom će se i nadalje vršiti prijam korisnika na privremeni smještaj u kriznim situacijama (žurni smještaj).

Od 18. svibnja 2020. dozvoljen je prijam novih korisnika u domove za starije i nemoćne prema listi čekanja, posjet starijim i nemoćnim korisnicima i korisnicima s invaliditetom uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera te izlazak starijih osoba i osoba s invaliditetom izvan prostora ustanove u kojemu se pruža usluga smještaja u pratnji zaposlenika doma i uz poštivanje mjera zaštite i fizičke udaljenosti.

 Vezano uz organizaciju rada zaposlenika naglasila je kako se s preporuke o sedmodnevnoj radnoj izolaciji prelazi se na preporuku organizacije rada u četverodnevnim smjenama radi smanjivanja broja radnika koji se u danu izmjenjuju kod pružatelja usluge. Ostale epidemiološke mjere pružatelja usluge smještaja ostaju na snazi, a u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije, mjere će se postrožiti u dogovoru s epidemiološkim službama. Izvaninstitucijske usluge pružati će se u puno većem opsegu nego što je to bilo moguće do sada, također uz strogo pridržavanje mjera zaštite.

Mjere popuštanja odnose se na veći obuhvat korisnika poludnevnog i cjelodnevnog boravka, osim online i rada na daljinu neke od usluga ponovno će se pružati u ustanovama, u prostorima ostalih pružatelja usluga, i u domu korisnika, također uz strogo pridržavanje mjera zaštite.

 

vrh stranice