Ministri poljoprivrede i ribarstva održali video konferenciju o učincima COVID-19 na poljoprivredu i ribarstvo

26.03.2020.

Hrvatsko predsjedništvo organiziralo je jučer (25. ožujka 2020.) videokonferenciju ministara EU-a odgovornih za poljoprivredu i ribarstvo uz sudjelovanje povjerenika EU Janusza Wojciechowskog i Virginijusa Sinkevičiusa, kako bi razgovarali o već poduzetim mjerama, kao i onima koje su planirane na nacionalnoj i europskoj razini u svrhu suzbijanja negativnog utjecaja pandemije COVID-19 o poljoprivredi i ribarstvu.

Hrvatska ministrica poljoprivrede Marija Vučković sazvala je videokonferenciju s ciljem razmjene informacija između država članica i institucija EU. U ovakvim vremenima, osiguravanje sigurnosti hrane jedno je od najvažnijih pitanja za 500 milijuna europskih građana. Stoga su sigurnost opskrbe hranom, dostupnost i proizvodnja hrane bile najvažnije teme.

„Da bi se osiguralo normalno funkcioniranje lanca opskrbe hranom, ključno je identificirati kritične prepreke uzrokovane pandemijom covid-19. Uspjeli smo to identificirati danas.

Glavna pitanja koja je istaknula većina država članica bila su

  • ograničenja u kretanju robe,
  • promjene u obrascu potrošnje i funkcioniranju poljoprivredno-prehrambenih sustava proizvodnje, kao i
  • nedostatak radne snage zbog zatvaranja granica, zahtjeva socijalne udaljenosti, obvezne izolacije ili karantene.

Nakon današnje razmjene, imamo jasniju predodžbu o situaciji,“ izjavila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede

 

Kao odgovor na poteškoće s kojima se suočavamo, Komisija se pozvala na Corona Response Investment Inicijative da brzo usmjeri 37 milijardi eura europskih javnih ulaganja za rješavanje posljedica krize COVID-19.

 

Što se tiče državnih potpora, podignuti su maksimalni iznosi i do

  • 120 000 EUR po poduzetniku koji djeluje u sektoru ribarstva i akvakulture ili
  • 100 000 EUR po poduzetniku koji je aktivan u primarnoj proizvodnji poljoprivrednih proizvoda.
  • Za tvrtke koje se bave preradom i stavljanjem u promet poljoprivrednih proizvoda utvrđen je prag u iznosu od 800 000 eura.

Osim toga, Komisija je najavila produženje roka za mjesec dana za podnošenje jedinstvenog zahtjeva za izravna plaćanja i ostalih mjera povezanih s površinama i životinjama za uzgoj – tijekom 2020. godine.

 

Međutim, jasno je da su potrebne dodatne specifične i ciljane mjere za podršku poljoprivredi i ribarstvu u EU-u, odgovarajući specifičnim potrebama zemlje. Ministri i Komisija potvrdili su spremnost da istražuju dodatne mjere podrške proizvođačima. Predsjedništvo će koristiti današnju razmjenu kao osnovu za budući rad u narednim tjednima.

 

Ministri su istakli da je dovoljno hrane bilo i bit će dostupno europskim potrošačima. Mjere koje je već predložila Europska komisija u svim sektorima, uključujući promet i uvođenje "zelenih traka" za opskrbu na području prehrane, zdravstva i socijalne sigurnosti, zajedno s fleksibilnošću glede državnih potpora pomažu u prevladavanju ove situacije.

 

Države članice predložile su dodatne mjere kao mogući odgovor na coronavirusnu krizu u poljoprivredi i ribarstvu, uključujući:

  • pojednostavljenje ili odstupanje od određenih postupaka, na primjer u vezi s kontrolom na licu mjesta,
  • izmjenom programa ruralnog razvoja,
  • izvještavanjem ili izvršavanjem obveza poduzeti od strane korisnika.

Predložena je veća fleksibilnost u provedbi mjera CAP-a (Zajednička poljoprivredna politika, op.a.) i u prijenosu odobrenih sredstava između mjera i programa, kao i olakšavanje uzimanja predujma, aktiviranje intervencijskih i kriznih mjera predviđenih Uredbom o zajedničkom tržištu.

 

U pogledu ribarstva države članice su predložile veću fleksibilnost u okviru EMFF-a, (Europski fonda za pomorstvo i ribarstvo, op.a.)  pojednostavljujući postupke reprogramiranja i smanjujući postojeće limite. Povećana je i naknada za privremeno obustavljanje ribolovnih aktivnosti bez trenutnih ograničenja i omogućavanje pomoći za skladištenje.

„Ministri su danas pozvali Komisiju da pažljivo nadzire i brani integritet jedinstvenog tržišta i da predlože odgovarajuće mjere u slučaju kada se utvrde problemi u lancu opskrbe. Treba nam nekoliko dana da sažmemo rezultate ovog sastanka, a zajedno s Europskom komisijom procijenit ćemo i odlučiti o daljnjim koracima koje treba poduzeti. Naša je zadaća održati europski način života živim, zaštititi, nahraniti i zaposliti naše građane," zaključila je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede

vrh stranice
vrh stranice