Ministri kulture su jučer (8. travnja 2020.) na videokonferenciji ispitali posljedice pandemije COVID-19 na kulturni i kreativni sektor i razgovarali o mogućim mjerama za ublažavanje negativnih učinaka krize.

09.04.2020.

Ministri kulture su jučer (8. travnja 2020.) na videokonferenciji ispitali posljedice pandemije COVID-19 na kulturni i kreativni sektor i razgovarali o mogućim mjerama za ublažavanje negativnih učinaka krize.

Video konferencija je organizirana na inicijativu hrvatskog predsjedništva, a predsjedala je Nina Obuljen Koržinek, hrvatska ministrica kulture, uz sudjelovanje Věre Jourová , potpredsjednice Europske komisije za vrijednosti i transparentnost,  Mariye Gabriel , povjerenice za inovacije, istraživanje te povjerenik za unutarnje tržište , kulturu, obrazovanje i mlade te Thierry Breton.

Države članice i predstavnici Europske komisije razmijenili su mišljenja o provedenim mjerama u cilju ublažavanja negativnih utjecaja krize i mjera koje bi trebalo poduzeti na europskoj razini.

"Današnja rasprava pokazala je da su sve države članice poduzele potrebne korake kako bi pomogle umjetnicima, kulturnim radnicima, kulturnim ustanovama i kompanijama u kulturnoj i kreativnoj industriji u situaciji kada se kulturni događaji odgađaju ili otkazuju. Također smo razgovarali i o tome kako javnost koristi kulturni sadržaj na raznim mrežnim platformama tijekom izolacije. Svi smo suočeni s istim izazovima i uvjeren sam da će nam rezultati današnje rasprave pomoći da se nosimo s ovom krizom i njezinim posljedicama na kulturu, kako na europskoj razini, tako i na državama članicama, “ izjavila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Hrvatske

 

Potpredsjednica Europske komisije Vera Jourová istaknula je da akcije i reakcije moraju biti sveobuhvatne. Potpredsjednica je posebno naglasila važnost medijskog sektora, profesionalni rad novinara i odgovornost medija da spriječe lažne vijesti i dezinformacije.

Povjerenik Thierry Breton predstavio je mjere koje je Europska komisija već provela. Također je istaknuo niz mjera koje su već poduzete za unutarnje tržište i napomenuo da medijska i audiovizualna industrija igraju vrlo važnu ulogu tijekom krize, naglašavajući potrebu za neposrednim djelovanjem. 

Povjerenica Gabriel predstavila je aktivnosti koje su europska udruženja, države članice i Europska komisija već pokrenule u kulturnom i kreativnom sektoru usmjerene na minimiziranje negativnih posljedica pandemije na građane.

Europska komisija osigurala je financiranje putem Europskog socijalnog fonda, Kohezijskog fonda, modela državnih potpora i SURE modela. Naglasila je nužnost fleksibilnog pristupa korisnicima programa Creative Europe

Ministri su pozdravili brzu i efikasnu reakciju Komisije kao i najavu daljnjih mjera i programa kao odgovor na pandemiju COVID-19.

Provedeni propisi privremeno su spriječili veću krizu i poduzete su važne mjere. 

Države članice EU složile su se da sve izvanredne mjere trebaju biti u skladu s temeljnim vrijednostima Europske unije. 

Na kraju, ministri su pozdravili organizaciju video konferencija i potrebu redovite razmjene informacija. 

 

vrh stranice
vrh stranice