Lider:Da bi postali atraktivni i konkurentni trebamo i takav porezni sustav

29.06.2022.

, dopredsjednik Izvršnog odbora HUP ICT Udruge,te član izvršnog poslovodstva Ericssona Nikole Tesle u intervju za Lider istaknuo: 

“Broj ICT stručnjaka u Hrvatskoj raste, ali je rast još uvijek ispod prosjeka EU. Također, treba uzeti u obzir ambiciozni plan EU za digitalnu transformaciju društva i gospodarstva do 2030. godine. Realizacija definiranih ciljeva za digitalno desetljeće na razini EU, a time i u Hrvatskoj, u području digitalnih vještina, digitalne infrastrukture te digitalizacije poslovanja i javnih usluga neće biti ostvariva bez dovoljnog broja kvalitetnih ICT stručnjaka. Kad govorimo o segmentu digitalnih vještina, na razini EU trenutno postoji 8,5 milijuna ICT stručnjaka, a cilj do 2030. godine je da ih bude preko 20 milijuna.

Prijedlog HUP-a o poreznom rasterećenju rada ide upravo u smjeru koji će gospodarstvu omogućiti dodatni rast povećavanjem konkurentnosti i mogućnosti dodatnog zapošljavanja, posebice u industrijama koje stvaraju dodatnu vrijednost poput ICT-a. Za pretpostaviti je da će se svi pozitivni efekti prethodnih ciklusa poreznog rasterećenja rada dodatno multiplicirati, poput primjerice povećane potrošnje ili povećane ukupne zaposlenosti što istovremeno predstavlja širenje porezne baze.”

Cijeli intervju pročitajte na poveznici: https://lidermedia.hr/biznis-i-politika/visokoobrazovani-strucnjaci-najveca-su-vrijednost-naseg-drustva-143640

vrh stranice