Leteći lidar

11.07.2019.

LIDAR (Light Distancing And Ranging) je optički mjerni instrument sustav/uređaj koji odašilje lasersku svjetlost u pulsevima za razlučivanje udaljenosti letjelice od tla. Leteći Lidar predstavlja jednu od najnaprednijih letjelica čiji razvoj ne bi bio moguć bez paralelnog značajnog napretka i informatike i drugih tehnologija.

Prezentaciju za predstavnike Hrvatske udruge poslodavaca I druge zainteresirane održali su Darko Car i Vedran Car iz tvrtke Cadcom 10. srpnja 2019. godine.  

Prva vlastita snimanja iz zraka Cadcom je počeo već  2006., 2010. uveden je Vezani helijski balon koji se pozicionirao dovlačenjem na lokaciju a upravljanje je s nosačem fotoaparata uz pomoć stanice i servo motora. 2011. uvode Multirotor.

Prvi Lidar sustav uveden je 2019. a njegove koristi nemjerljive su u gospodarenju vodama kod određivanja sliva za određeno područje, projektiranja prometnica jer daje visoko precizni prikaz terena na većem području, poljoprivredi, arheologiji, geologiji i šumarstvu. Lidar se za sada premalo koristi u Hrvatskoj, dok geoinformatičke tvrke sa Lidarom u Americi i zapadnoj Europi godišnje rade preko 50 projekata.  

U ime HUP-Udruge geodetsko geoinformatičke struke prezentaciji su prisustvovali predsjednik Željko Perić te Marijana Filipić i Nuša Žunec.

 

vrh stranice