Koronavirus: Komisija potpisala ugovor o zajedničkoj nabavi s tvrtkom Gilead za opskrbu Remdesivirom

09.10.2020.

Komisija je danas (8. listopada 2020.) potpisala okvirni ugovor o zajedničkoj nabavi s farmaceutskom tvrtkom Gilead za opskrbu do 500 000 tretmana za liječenja Veklury-em, što je tržišni naziv za Remdesivir, te priliku za povećanje ponude iznad 500 000 tretmana. U ovoj zajedničkoj nabavi sudjeluje 36 potpisnika Sporazuma o zajedničkoj nabavi, uključujući sve zemlje EU, zemlje EGP-a, Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i šest zemalja kandidata i potencijalnih kandidata (Albanija, Republika Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo * i Bosna i Hercegovina). Sve zemlje sudionice sada mogu predati svoje narudžbe za izravnu nabavu Vekluryja. Veklury je u ovoj fazi jedini lijek s uvjetnim odobrenjem za stavljanje u promet u EU za liječenje bolesnika s COVID-19 kojima je potrebna opskrba kisikom.

Stella Kyriakides, povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane, rekla je: „Danas osiguravamo pristup Remdesiviru za liječenje do 500 000 pacijenata u potrebi. U našim naporima kako bismo osigurali dostupnost sigurne i učinkovite terapije protiv COVID-19, učinit ćemo sve. Kroz zajedničku nabavu EU-a osnažujemo zemlje širom Europe da udruže snage i dobiju pristup vitalnoj opremi i lijekovima. Uvijek smo zajedno jači, a ovo je europska solidarnost u akciji protiv COVID-19."

 

Potpisivanje ovog okvirnog ugovora o zajedničkoj nabavi slijedi nakon ugovora Komisije s Gileadom o osiguranju 33.380 tretmana Veklury-em koji su distribuirani diljem EU-a i Velike Britanije od kolovoza. Ovaj je ugovor financiran iz Europskog instrumenta za hitnu potporu (ESI), ukupne vrijednosti 70 milijuna eura.

Tretman liječenja kupljeni sredstvima ESI pomogli su u pokrivanju neposrednih potreba od kolovoza do listopada kako bi se osiguralo da kritični pacijenti dobiju tretmane. Lijek je isplaćen u nekoliko obroka. Zajednički ugovor o nabavi sada će osigurati da će zemlje i dalje imati neprekinutu opskrbu Vekluryjem ako odluče nabaviti proizvod.

 

Pozadina

Zajednička nabava instrument je koji je Europska komisija također koristila ranije ove godine kako bi osigurala zemljama sudionicama dodatni pristup osobnoj zaštitnoj opremi (OZO), ventilatorima, zalihama za testiranje ili ICU lijekovima. Ovo je sada šesti postupak zajedničke nabave koji je uspješno proveden.

Sveukupno, države članice mogle su koristiti instrument zajedničke nabave EU-a za naručivanje predmeta poput OZO od travnja, omogućavajući im pristup oskudnom tržištu proizvoda s boljim uvjetima. Ugovori o osobnoj zaštitnoj opremi, ventilatorima i laboratorijskoj opremi omogućuju državama članicama da tijekom jedne godine naruče kritične zalihe za više od 3,3 milijarde eura.

 

U pripremi je još zajedničkih postupaka nabave:

Zajednički postupak nabave za opskrbu medicinskom opremom za cijepljenje protiv COVID-19 pokrenut je 28. rujna. Obuhvaća 27 vrsta opreme grupirane u šest kategorija: nosači cjepiva, spremnici za otpad, uređaji za ubrizgavanje, dezinficijensi, osobna zaštitna oprema i potrošni materijal za anestetike.

Zajednički postupak nabave osnovnih ICU lijekova u fazi je finalizacije, a zemlje mogu započeti s narudžbama sljedećih dana. Proces obuhvaća lijekove za intenzivnu njegu u šest područja (analgetici, antibiotici, sredstva za opuštanje mišića, anestetici, reanimacija, ostalo).

 

Koronavirus: Komisija potpisala treći ugovor kako bi osigurala pristup potencijalnom cjepivu

Europska komisija danas (8. listopada 2020.) je odobrila i treći ugovor s farmaceutskim poduzećem Janssen Pharmaceutica NV, koje je dio grupe poduzeća Janssen Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson.

Ugovor državama članicama omogućuje da nakon što se pokaže da je cjepivo sigurno i učinkovito protiv bolesti COVID-19 kupe cjepivo za 200 milijuna ljudi te im pruža mogućnost da kupe dodatno cjepivo za još 200 milijuna ljudi.

Države članice također mogu odlučiti donirati to cjepivo zemljama s nižim ili srednjim dohotkom ili ga preusmjeriti u druge europske zemlje.

Komisija je već potpisala ugovor s poduzećima AstraZeneca i Sanofi-GSK te je zaključila uspješne preliminarne razgovore s poduzećima CureVacBioNTech-Pfizer i Moderna.

 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je: „Budući da se koronavirus i dalje zabrinjavajuće širi Europom, važno je da pronađemo cjepivo i to brzo. Drago mi je što smo s poduzećem Johnson & Johnson uspjeli postići dogovor o kupnji cjepiva za 200 milijuna ljudi. To će biti naš treći ugovor s nekim farmaceutskim poduzećem. Građanima EU-a želimo osigurati sigurno i učinkovito cjepivo čim bude pronađeno.”

Janssen je kandidat za cjepivo protiv bolesti COVID-19 razvio na tehnološkoj platformi AdVac®, kojom se koristio i za razvoj i proizvodnju svojeg nedavno odobrenog cjepiva protiv ebole te kandidata za cjepivo protiv virusa zika, RSV i HIV. Kandidat za cjepivo već je u trećoj fazi kliničkih ispitivanja.

Odluka o potpori za to cjepivo donesena je zbog razborita znanstvenog pristupa, primijenjene tehnologije, iskustva tog poduzeća u razvoju cjepiva i njegova proizvodnog kapaciteta koji omogućuje opskrbu cijele Unije.

vrh stranice
vrh stranice