Koordinirana pomoć nakon tajfuna Haiyan – aktiviran mehanizam EU-a za civilnu zaštitu

11.11.2013.

"Istinski smo šokirani razaranjem koje je prouzročio tropski tajfun Haiyan. Trenutno su nam prioriteti omogućivanje pristupa izoliranim područjima pogođenima tajfunom, isporuka prijeko potrebne humanitarne pomoći stotinama tisuća ljudi koji su ostali bez krova nad glavom te osiguravanje čiste vode za piće, zaliha hrane i skloništa", izjavila je povjerenica Georgieva.
Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu aktiviran je da bi se zajamčila koordinacija europske pomoći. Europska komisija uz to je u nedjelju objavila da će za neposredne humanitarne potrebe staviti na raspolaganje sredstva za hitne slučajeve u iznosu od tri milijuna eura. Pomoć, koja se distribuira putem humanitarnih organizacija, usmjerena je na najakutnije potrebe stanovništva u najteže pogođenim područjima. Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije Europske komisije, koji neprestano nadgleda situaciju te je nadležan za koordiniranje zajedničkog europskog odgovora, u nedjelju je na Filipine već uputio izvidni tim od dva stručnjaka.
Povjerenik Piebalgs, koji je na Filipinima u posjetu dogovorenom prije tajfuna, u Manili je sazvao hitni sastanak veleposlanika iz zemalja EU-a. Izjavio je: "Odlučni smo pobrinuti se da pomoć iz EU-a što je prije moguće stigne do onih kojima je najpotrebnija."

Predsjednik Barroso u subotu je predsjedniku i narodu Filipina uputio izraze sućuti.
Dodatne informacije: IP/13/1063; IP/13/1052; IP/13/1015
vrh stranice
vrh stranice