Koordinacija istraživanja i inovacija diljem EU-a kako bi se ojačala borba protiv COVID-19

08.04.2020.

Hrvatsko predsjedništvo Vijeća EU organiziralo je jučer, (7. travnja 2020.) neformalnu videokonferenciju ministara EU za istraživanje kako bi razgovarali o zajedničkom odgovoru na istraživanje i inovacije na COVID-19.

U videokonferenciji kojom je predsjedala Blaženka Divjak, ministrica obrazovanja Republike Hrvatske, sudjelovala je i povjerenica EU-a za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

„Uključivanje naših istraživača i inovatora u borbi protiv COVID-19 nikada nije bilo presudnije. Današnje rasprave dokazuju da smo svi odlučni koordinirati akcije usmjerene na optimiziranje uvjeta u kojima naši znanstvenici rade za našu kolektivnu dobrobit," izjavila je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja Hrvatske

Kriza izazvana pandemijom COVID-19 ima neviđeni učinak na naše zdravstvene sustave, društva i gospodarstva. Pozivamo da istraživanja i inovacije odigraju važnu ulogu u prevladavanju ove krize. Samo uz pomoć istraživanja i naših znanstvenika moći ćemo odgovoriti na niz trenutnih globalnih izazova - od otkrića cjepiva do omogućavanju našim gospodarstvima da se oporave u najkraćim vremenskim okvirima. Znanstvenici su, više nego ikad, postali nezamjenjivi savjetnici donositelja odluka u velikom broju područja, od zdravstva do obrazovanja i gospodarstva.

Ministri podržavaju skup od 10 aktivnosti koje će se provoditi na razini EU

26. ožujka čelnici EU-a (summit) prepoznali su istraživanje i inovacije kao jedno od pet glavnih područja u kojima se treba nastaviti sa naporima i ulaganjem kako bi se pomoglo prevladavanju krize. Kao nastavak ovog zahtjeva, ministri za istraživanje EU-a danas su izrazili potporu prvom setu od 10 akcija koje se mogu provesti na razini EU-a u vrlo kratkom roku.

Ministri su također razmijenili mišljenja o tome kako bi istraživanja i inovacije u EU-u trebali odgovoriti na srednjoročne i dugoročne učinke krize. Također su razgovarali o važnoj ulozi znanstvenika u savjetovanju donositelja odluka.

Ministri su naglasili da bi zajednički plan s popisom prioriteta trebao biti redovno ažuriran na kreativan način između službi Komisije i nacionalnih uprava u narednim mjesecima. Rasprostranjeno je mišljenje da bi se Europski istraživački prostor trebao na temelju nedavnih naučenih lekcija nastojati pružiti brži odgovor na slične buduće krize.

Istraživanje je ključno za suzbijanje pandemije

Konačno, ministri su pozdravili ideju sinergije između svih dostupnih programa i fondova EU i podržali potrebu privlačenja značajnih daljnjih ulaganja u istraživanje i inovacije diljem EU.

„Istraživanje je ključno za razumijevanje i rješavanje utjecaja ove pandemije na naše društvo i gospodarstvo. Napori na svim razinama moraju se prije svega voditi nužnošću zaštite naših građana i očuvanja njihove kvalitete života,“ zaključila je ministrica Blaženka Divjak

vrh stranice
vrh stranice