Kooptiranje u Izvršni odbor Udruge metalne industrije

02.03.2021.

Na sjednici Izvršnog odbora HUP- Udruge metalne industrije održanoj u veljači, Izvršni odbor je donio odluku o kooptiranju dva nova člana- Marijana Nöthiga, generalnog direktora Ferro- preisa i Igora Vrdoljaka, predsjednika Uprave Metal producta, kako bi povećao zastupljenost skupštine i članstva u Izvršnom odboru koje je kolektivno tijelo u upravljanju Udrugom.

 

Marijan Nöthig, generalni direktor Ferro-preisa je rekao: „Metalske tvrtke su se uvijek, a naročito posljednjih godina pokazale prilično izdržljivima. Drago mi je da i osobno kroz članstvo u Izvršnom odboru mogu još aktivnije raditi na poboljšanjima i unapređenjima važnima za naš sektor te kako bi što bolje iskoristili prilike koje su pred nama. Svi smo svjesni da tradicionalna usmjerenost metalaca prema izvozu nužno za sobom povlači ulaganja u nove tehnologije, modernizaciju i povećanje proizvodnih kapaciteta. Kao jedan od značajnih sektora po broju zaposlenih, ukupnom izvozu i neto saldu izvoza-uvoza u sklopu cijele prerađivačke industrije imamo snažan glas i želimo pozitivno utjecati na  razvoj naše industrije, a samim time i ukupne prerađivačke industrije, pa i hrvatskog gospodarstva u cjelini.“

Ferro- preis je dugogodišnja članica HUP-a. Dio je Preis grupe te proizvodi dijelove i gotove komponente za različite industrije od više legura lijevanog željeza, kao i sustava odvodnje koje pod vlastitom robnom markom distribuira na 3 kontinenta. Izvoze 95%, a uz 210 vlastitih zaposlenika preko njih indirektan izvoz imaju kooperanti za strojnu obradu koji zapošljavaju stotinjak radnika. Strateška odrednica poslovanja Ferro- preisa je širina asortimana koji su postupno proširivali, investirali i modernizirali se te se njihove komponente ugrađuju u elektromotore, ležajeve, pumpe, željeznička vozila ili se upotrebljavaju u medicinskoj tehnologiji ili u tehnologiji obnovljivih izvora energije. Novim investicijskim ciklusom koji u prvoj fazi iznosi 45 milijuna kuna, Ferro- preis implementira najmoderniju tehnologiju za proizvodnju odljevaka težine do 250 kg.

Metal product obiteljska je proizvodna tvrtka specijalizirana za obradu metala koja više od 80% prihoda ostvaruje u izvozu. Osnovna djelatnost im je proizvodnja opreme za energetski sektor, ali kroz širenje ušli su i u nove industrije. Metal Product ulaže značajna sredstva u širenje proizvodnih kapaciteta i uvođenje novih tehnologija, a imaju 230 zaposlenika. Dobitnici su brojnih nagrada, a među njima je proglašenje Metal producta „Nacionalnim pobjednikom“ kao najbolje poduzeće u svojoj kategoriji u sklopu European Business Awards 2019. Tada su svrstani među 2.753 tvrtke koje su proglašene "Ones to Watch" (poduzeće na koje treba obratiti pozornost) na popisu poslovne izvrsnosti objavljenog u srpnju 2019. U okviru svjetskog poslovnog natjecanja EY Poduzetnik godine 2020. primili su priznanje kao jedan od 6 finalista.

Predsjednik Udruge Kristian Krpan je pozdravio ulazak novih članova u Izvršni odbor te je rekao: „Proteklih godina, a posebno u iznimno teškoj 2020. metalci su puno pridonijeli poboljšanju uvjeta poslovanja i smanjenju utjecaja korona- krize na poslovanje, napomenimo samo institut skraćenog radnog vremena koji je pokrenut, osmišljen i realiziran od strane naše granske udruge. Ova godina nam je izborna, odmah po ukidanju epidemioloških mjera planiramo sazvati izbornu Skupštinu na kojoj će se birati predsjednik granske udruge i sedam članova IO. Pozivam sve naše članice na kandidaturu i na aktivno sudjelovanje u udruzi jer što nas je više aktivnih to više možemo učiniti.“

vrh stranice
vrh stranice