Konferencija o zapadnom Balkanu 28. kolovoza u Berlinu – prisustvovat će predsjednik Barroso, potpredsjednik Oettinger i povjerenik Füle

26.08.2014.

U četvrtak, 28. kolovoza predsjednik Barroso prisustvovat će sastanku na vrhu o zapadnom Balkanu čiji će domaćin u Berlinu biti njemačka vlada.
Cilj je potvrditi Unijinu predanost europskoj perspektivi svih zemalja zapadnog Balkana i podršku pristupnom procesu, uz ostalo i olakšavanjem pojačane regionalne suradnje.
Šefovi vlada i ministri svih šest zemalja zapadnog Balkana (Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije, Crne Gore te Srbije), Hrvatske, Slovenije, Austrije i Francuske sudjelovat će na predsjedničkoj i/ili ministarskoj razini.
Predsjednik Barroso najprije će održati jednosatni dvostrani sastanak s kancelarkom Merkel, a zatim će sudjelovati u predsjedničkom dijelu sastanka na vrhu. Posebno valja naglasiti da će predsjednik otvoriti raspravu o regionalnoj suradnji i europskoj dimenziji.
U okviru sastanka na vrhu povjerenik Füle prisustvovat će sastanku ministara vanjskih poslova, a potpredsjednik Oettinger zapadnobalkanskom poslovnom sastanku.
Za 17.30 u četvrtak zakazana je konferencija za medije u uredu kancelarke, a nazočni će biti kancelarka Merkel, predsjednik Barroso i albanski premijer Edi Rama, koji trenutno predsjedava procesom suradnje u jugoistočnoj Europi.
Sastanak na vrhu završit će radnom večerom.
vrh stranice
vrh stranice