Konferencija o budućnosti Europe: inicijalni događaj u Strasbourgu

10.05.2021.

Na Dan Europe 2021. godine, Europski parlament u Strasbourgu bio je domaćin uvodnog događaja Konferencije o budućnosti Europe.

Inicijalno događanje je 9. svibnja 2021. okupio predsjednike EU, predsjednika Macrona, supredsjedavajuće izvršnog odbora i građane iz cijele Europe. Ovim je događajem proslavljeno pokretanje participativnog procesa koji su zajednički uspostavili Parlament, Vijeće i Komisija.

 Obilježavanje Dana Europe

Predsjednici institucija EU održali su govore o svojoj viziji Europe nakon pozdravnog govora predsjednika Macrona, dok su supredsjedatelji Izvršnog odbora odgovarali na pitanja građana iz svih država članica EU. Studenti Erasmusa iz cijele EU, zajedno s članovima Izvršnog odbora konferencije, bili su fizički prisutni, u potpunosti poštujući primjenjiva zdravstvena pravila, a više od 500 građana prisustvovalo je događaju na daljinu. Ministri za europska pitanja, zastupnici u Europskom parlamentu i nacionalnim parlamentima te drugi VIP gosti također su se pridružili na daljinu.

Možete pogledati određene segmente klikom na odgovarajuće poveznice u nastavku:

Pozdravni govor Emmanuela Macrona , predsjednika Francuske
Govor Davida Sassolija , predsjednika Europskog parlamenta
Govor Antónia Coste , portugalskog premijera i predsjedavajućeg Vijećem EU
Govor Ursule von der Leyen , predsjednice Europske komisije 

Predsjedatelji Izvršnog odbora: Guy Verhofstadt (Parlament), Ana Paula Zacarias (Vijeće) i Dubravka Šuica (Komisija) .

Sljedeći koraci

Izvršni odbor uskoro će odrediti datum prvog plenarnog sastanka konferencije. U tijeku su pripreme za građanske panele, dok broj sudionika i događaja na Višejezičnoj digitalnoj platformi konferencije i dalje raste. Konferencija je posvećena pružanju maksimalnog prostora mladima i u tom smislu nastavljaju se i pripreme za Europsko događanje mladih koje u listopadu organizira Europski parlament.

Pozadina

Prije događaja, Izvršni odbor Konferencije dovršio je pravila koja će mu omogućiti da pretvori prioritete, nade i brige građana u preporuke za djelovanje. 

Više informacija dostupno je na poveznicama:

Digitalna platforma za konferenciju o budućnosti

Povelja Konferencije o budućnosti Europe 

Budućnost Europe: povezivanje s građanima za izgradnju otpornije Europe

Počinje rad na Konferenciji o budućnosti Europe

 

vrh stranice
vrh stranice