Konferencija Izazovi upravljanja ljudskim potencijalima u malim poduzećima

21.06.2024.

CEPOR , Hrvatska udruga poslodavaca, SELECTIO Grupa i Algebra organizrirali su  konferenciju  o izazovima upravljanja zaposlenicima u malim poduzećima. Cilj konferencije je ukazati na dobre HR prakse u razvoju i upravljanju zaposlenicima koje svoju primjenu mogu pronaći i u malim poduzećima.

 


Zaposlenici su najvažniji resurs svakog poduzeća, naročito u malim poduzećima u kojima svaki zaposlenik predstavlja važnu kariku u cjelokupnom poslovanju.

Mala poduzeća, za razliku od srednjih i velikih, najčešće nemaju odjele upravljanja ljudskim resursima (HR) ili osobe koje su isključivo posvećene toj funkciji, ali i dalje moraju pronaći, zaposliti i zadržati kvalitetne zaposlenike.

 

▶ Mogu li male firme konkurirati velikima kao poslodavcima na tržištu rada?

▶ Koje HR prakse mogu i trebaju primjenjivati male firme kako bi privukle i zadržale kvalitetne zaposlenike?

▶ Kako zadržati opuštenu radnu atmosferu, a opet ne izgubiti fokus na rezultate?

▶ Nakon kojeg broja zaposlenika treba razmišljati o uvođenju dedicirane role za HR?

▶ Može li si mala firma priuštiti gotovog HR-ovca ili treba interno prepoznati nekoga s afinitetom za bavljenje ljudima i pomoći da se razvije i preuzme tu ulogu?

▶ Kako se mijenja odnos vlasnika firme prema zaposlenicima u različitim fazama razvoja biznisa?

▶ O kojim specifičnim aspektima je potrebno voditi računa kad zapošljavamo predstavnike podzastupljenih skupina društva? Tko se tu kome treba prilagoditi i na koji način?

Odgovori na ova pitanja ovise o kontekstu svakog pojedinog biznisa, ali vjerujemo da su savjeti stručnjaka i primjeri dobre prakse o kojima smo jučer satima diskutirali pomogli poduzetnicima u pronalasku odgovarajućih rješenja u svojim firmama.

Ključne riječi koje su se spominjale na konferenciji su vrijednosti i kultura koji se njeguju u firmama i koje drže ljude na okupu. "Potaknite okruženje u kojem se zaposlenici osjećaju cijenjenima i žele biti dio tima" – bio je savjet većine sudionika, a koji potkrjepljuju i rezultati istraživanja Boston Consulting Group, na 11.000 zaposlenika u svijetu u 2023.g. 

„Najveći čimbenici zadržavanja zaposlenika, uz konkurentnu plaću i materijalne benefite, su emocionalne potrebe koje utječu na opću dobrobit zaposlenika. Veća je vjerojatnost da će ljudi ostati kod svog poslodavca ako se osjećaju cijenjenim, podržanim i poštovanim; ako se s njima postupa pravedno, imaju osjećaj sigurnosti posla i uživaju u svom poslu.“

vrh stranice