Konferencija 'Budućnost zdravstva' - Uloga generičke farmaceutske industrije u kreiranju održivog zdravstvenog sustava

27.04.2022.

Američka gospodarska komora u Hrvatskoj organizirala je 26. travanja 2022. konferenciju „Budućnost zdravstva“ koja je za cilj imala razmijeniti mišljenja i najbolje prakse o načinima na koji stvoriti uključiv, održiv i otporan zdravstveni sustav usmjeren na pacijente te iskustva nakon pandemije koronavirusa.

Na konferenciji su sudjelovale dr. sc. Ana Gongola, članica uprave Sandoz d.o.o. te Milka Kosanović, dipl.iur. direktorica odnosa s članstvom HUP-a, uz brojne druge članove HUP-a. 

 

O Ulozi generičke farmaceutske industrije u kreiranju održivog zdravstvenog sustava govorila je u svojoj prezentaciji kao i u panel diskusiji Ana Gongola, članica uprave Sandoz d.o.o.

Generička farmaceutska industrija je ključna za budućnost zdravstva jer po svom habitusu donosi visokokvalitetne lijekove, povećava dostupnost i stoga je optimalno rješenje za pacijente i sa sustav. Iz perspektive održivosti sustava ključni su: povećana penetracija biosličnih lijekova, održanje domaće/EU proizvodnje lijekova i kontinuirano ulaganje u edukaciju pacijenata.

Kako bi uloga Gx industrije bila ispunjena ključno je ubrzati penetraciju svih Gx lijekova, a pogotovo biosličnih lijekova kojima je ulazak na liste lijekova i u bolnice ponekad otežan, što se ogleda u činjenici da je 2019. penetracija biosličnih lijekova bila jedva 13%, a danas je nešto preko 20%. To je ogromni neiskorišteni potencijal za uštedu i boljitak pacijenata.

Biološki/bioslični lijekovi se uglavnom koriste za liječenje imunoloških i onkoloških bolesti, od kojih često obolijevaju mlađi radno aktivni pacijenti, pa je povećana dostupnost terapije ključna i iz aspekta njihove kvalitete života, mogućnosti aktivnog obiteljskog života, prisutnosti na radnom mjestu i općenito doprinosa društvu.

EU proizvodanja lijekova, pogotovo onih esencijalnih kakvi su antibiotici, je ključna kako bi EU pacijentima ti lijekovi bili dostupni kad je najpotrebnije u vremenima zdravstvenih kriza, ratnih zbivanja ili prirodnih katastrofa, daljnje uštede na tim lijekovima koji sada koštaju 10-20-50 kn nisu realne, neće donijeti uštede za sustav, samo će dugoročno ugroziti opskrbu tim vrlo potrebnim lijekovima, pogotovo uzevši u obzir značajna povećanja troškova proizvodnje kroz rast cijena sirovina, transporta i energenata.

Edukacija pacijenata je odgovornost svih dionika sustava, Gx industrija snažno godinama ulaže u taj segment, a mi smo posebno posvećeni temi zdravstvene pismenosti jer ju smatramo temeljnom kategorijom za održivost sustava. Jedino educiran pacijent može uspješno voditi brigu za svoje zdravlje, istaknula je za kraj prezentacije gđa. Gongola.

 

 

vrh stranice