Komisija objavila jesenska gospodarska predviđanja za Europu

05.11.2013.

Komisija je jutros objavila jesensko izvješće o gospodarskim predviđanjima za Europu. Izvješćem se potvrđuju ohrabrujući znakovi gospodarskog oporavka u Europi tijekom zadnjih mjeseci. Nakon slabljenja koje se nastavilo do prvog tromjesečja ove godine europsko gospodarstvo ponovno je počelo rasti u drugom tromjesečju, a očekuje se da će stvarni BDP nastaviti rasti do kraja godine.
U izvješću se u drugoj polovici 2013. bilježi rast od 0,5 posto u usporedbi s istim razdobljem 2012. u EU-u. Na godišnjoj osnovi stvarni rast BDP-a ove godine procjenjuje se na 0,0 posto u EU-u te na -0,4 posto u području eura. Za Hrvatsku se stvarni rast procjenjuje na -0,7 posto. Predviđa se da će se gospodarski rast tijekom 2014. postupno ubrzavati do 1,4 posto u EU-u i do 1,1 posto u području eura te da će tijekom 2015. dosegnuti 1,9 posto u EU-u i 1,7 posto u području eura. Za Hrvatsku se tijekom 2014. predviđa gospodarski rast od 0,5 posto te 1,2 posto tijekom 2015.
Potpredsjednik Europske komisije Olli Rehn ovako je komentirao objavu predviđanja: "Sve je više znakova da je europsko gospodarstvo na prekretnici. Fiskalna konsolidacija i strukturne reforme koje se poduzimaju u Europi stvorile su osnovu za oporavak. No još je prerano da objavimo pobjedu: nezaposlenost je i dalje na neprihvatljivo visokoj razini. Stoga moramo nastaviti raditi na modernizaciji europskoga gospodarstva kako bismo postigli održivi rast i potaknuli otvaranje radnih mjesta." Kada je riječ o Hrvatskoj, potpredsjednik Rehn potvrdio je da će Europska komisija sada pokrenuti sastavljanje izvješća o postojanju prekomjernog deficita u Hrvatskoj. Postupak prekomjernog deficita kontrolni je mehanizam u okviru Pakta o stabilnosti i rastu kojemu je cilj zajamčiti da će države članice donijeti odgovarajuće mjere kako bi prekomjerni deficit svele na razinu manju od tri posto BDP-a, a javni dug na manje od šezdeset posto BDP-a, kao što je određeno ugovorom iz Maastrichta.

Dodatne informacije: IP/13/1025
vrh stranice
vrh stranice