Komisija izdala Smjernice za primjenu okvira za javnu nabavu u kriznoj situaciji uzrokovanoj bolešću COVID-19

01.04.2020.

Danas Komisija stavlja na raspolaganje Smjernice o tome kako iskoristiti sve fleksibilnosti koje nudi okvir EU-a o javnim nabavama u izvanrednoj situaciji uzrokovanoj epidemije koronavirusa.

Zakonodavstvo EU-a već omogućava javnim kupcima u državama članicama fleksibilna rješenja za brzo zadovoljenje hitnih potreba, poput kupnje osobne zaštitne opreme, lijekova i ventilatora, koja će se dostaviti onima koji ih trebaju što je prije moguće.

Povjerenik Breton, nadležan za unutarnje tržište, rekao je: „Javni kupci su pod ogromnim pritiskom u trenutnoj izvanrednoj situaciji kako bi osigurali dostupnost osobne zaštitne opreme kao što su maske za lice i zaštitne rukavice, ventilatori i drugi medicinski materijal za sve oni koji neumoljivo rade u ovoj krizi. Želim im pomoći tako što ću u potpunosti objasniti sve fleksibilnosti i rješenja koja pruža okvir EU-a o javnim nabavama za brzu kupnju takvog materijala. Trenutna koronavirusna kriza predstavlja krajnju i nepredvidivu hitnost - upravo za takvu situaciju naša europska pravila omogućavaju javnim kupcima da kupuju u roku od nekoliko dana, čak i sati, ako je potrebno. Pozivam sve javne kupce da u potpunosti iskoriste ove fleksibilnosti i da se ne ustručavaju te traže dodatne upute od Komisije, ako je potrebno. "

Smjernice predstavljaju mogućnosti i fleksibilnosti predviđene zakonodavstvom EU-a. Pružaju pregled izbora natječajnih postupaka dostupnih javnim kupcima i primjenjivih rokova. Smjernice ističu mogućnosti, koje se kreću od značajnog skraćivanja općenito primjenjivih rokova do nabave bez prethodne objave obavijesti o natječajima u iznimnim okolnostima, poput ekstremne hitnosti povezane s borbom protiv koronavirusa.

Također daju pojašnjenje na primjer kako u ovoj situaciji nedostatka ključnih dobara javni kupci mogu pronaći alternativna rješenja i načine povezivanja s tržištem.

Smjernice dostavljamo na poveznici:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=uriserv:OJ.CI.2020.108.01.0001.01.ENG

 

vrh stranice
vrh stranice