Kohezijska politika u RH pomaže očuvati živote, radna mjesta i tvrtke tijekom koronavirusne krize i nakon potresa u Zagrebu s 400 milijuna EUR

20.05.2020.

Zahvaljujući prilikama koje se pružaju u okviru Coronavirus Response Investment Initiative, (CRII) hrvatske vlasti već su preusmjerile ukupno 400 milijuna eura sredstava kohezijske politike u svrhu rješavanja najnužnijih potreba, kao i dugoročnih socijalnih i ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa. Ova se potpora pokazala ključnom za potporu tvrtkama u zemlji i zaštitu zaposlenosti, ali i za jačanje zdravstvenog sustava, koji je također dodatno opterećen zbog nedavnog potresa.

 

Povjerenica za koheziju i reforme Elisa Ferreira izjavila je: "EU je putem kohezijske politike poduzela mjere tako da se svaki raspoloživi euro u proračunu EU-a može iskoristiti za pružanje učinkovitih mjera i mjera brze pomoći za države članice i građane. Zadovoljna sam vidjeti da naša Inicijativa (CRII) već daje rezultate u Hrvatskoj, pomažući ljudima, radnicima i tvrtkama da se nose s teškom situacijom. Također bih se zahvalila hrvatskom predsjedništvu na važnoj ulozi u brzom donošenju hitnih mjera koju je predložila Komisija ”.

Povjerenik za radna mjesta i socijalna prava Nicolas Schmit rekao je: „Zajedno s državama članicama, Europska komisija je poduzela korake na mobiliziranju svih resursa za rješavanje izvanrednih učinaka pandemije na naša društva i gospodarstva. U Hrvatskoj to uključuje shemu očuvanja radnog mjesta za zaposlenike, mjere za pomoć najugroženijima i financijsku potporu za sektor skrbi. S tim u vezi, rado primjećujem da je u Hrvatskoj već poduzeto nekoliko mjera. U skladu s tim, procesi bi se mogli ubrzati tako da podrška koju pružaju strukturni fondovi dođe do željenog odredišta. "

 

Budući da se hrvatsko gospodarstvo uvelike oslanja na sektore poput usluga i turizma, brza reakcija presudna je za pomoć gospodarstvu i očuvanju radnih mjesta, a vlasti su već uvele niz akcija. Zahvaljujući 165 milijuna eura sredstava EU-a, mikro, mala i srednja poduzeća mogu osigurati likvidnost pod vrlo povoljnim uvjetima, uz brze internetske postupke. Više od 400 poduzeća već je imalo koristi od ovog financiranja i sve ove mjere pomoći će 1500 MSP-ima. Uz to, Hrvatska je namijenila gotovo 48 milijuna eura EU sredstava za kupnju hitno potrebne zdravstvene i medicinske opreme za preko 1200 bolnica, drugih zdravstvenih ustanova i domova za starije osobe.

 

Da bi zaštitili radna mjesta, preko pola milijuna radnika u većini pogođenih sektora i djelatnosti prima subvencije svojih plaća, a ukupni iznos tijekom tri mjeseca (ožujak-svibanj) prema procjeni bi premašio milijardu eura. Mjere za sezonske radnike također se provode uz financijsku pomoć radnicima kako ne bi potpuno izgubili svoje prihode. Ovo će biti posebno korisno za poslodavce i stalne sezonske radnike iz turističkog sektora.

 

Osim toga, tvrtkama koje su trenutno uključene u projekte financirane iz EU-a odobrena su produljenja ugovora i dodatne fleksibilnosti koje će olakšati provedbu projekata u ovom izvanrednom stanju, uključujući brzu obradu plaćanja.

 

Službe Komisije i hrvatske vlasti nastavljaju raditi paralelno kako bi se brzo identificirale i pripremile daljnje mjere, kad je to potrebno.

 

Pozadina:

Coronavirus Response Investment Initiative (CRII) pokrenuta je radi pružanja potpore državama članicama mobiliziranjem sredstava kohezijske politike za fleksibilno reagiranje na brzo nastale potrebe u najizloženijim sektorima, kao što su zdravstvo, mala i srednja poduzeća i tržišta rada, te pomoći najugroženijim područjima u državama članicama i njihovim građanima. EU je također uvela izuzetnu fleksibilnost kako bi omogućila da se sva neiskorištena potpora iz europskih strukturnih i investicijskih fondova odmah mobilizira kako bi se odgovorilo na sadašnju krizu.

 

Kohezijska politika EU osigurava ukupno 8,5 milijardi eura tijekom razdoblja 2014-2020, podržavajući rast i radna mjesta u različitim sektorima hrvatskog gospodarstva, u rasponu od prometa do podrške za mala i srednja poduzeća, energetike, vode, otpada, zdravstva, obrazovanja ili socijalne podrške. Primjerice, hrvatski projekt e-škola, koji sufinancira EU, u trenutnim se okolnostima pokazao kao ključan u omogućavanju učenicima da nastave učenje od kuće.

Drugi projekt koji dolazi pravovremeno u borbi protiv pandemije koronavirusa je Dječja bolnica na Srebrnjaku. Nakon dovršetka početkom 2022. godine, bolnica će se usredotočiti na razvojna istraživanja i metode liječenja respiratornih bolesti djece i adolescenata. Putem EU fondova Hrvatska već ulaže više od 200 milijuna eura za poboljšani pristup visokokvalitetnim uslugama primarne i hitne zdravstvene zaštite i bolničkoj skrbi. To uključuje nabavu medicinske opreme i infrastrukturne radove na domovima zdravlja u 16 županija, obnovu i poboljšanje hitnog prijema u bolnice i kliničke centre u šest hrvatskih gradova, opremanje, obnovu i poboljšanje pristupa 25 dnevnih bolnica i kliničkih centara širom zemlje, i nabava šest brzih čamaca za potrebe Hitne pomorske medicinske službe.

Sva ta ulaganja doprinose spremnosti hrvatskih vlasti da se bore protiv epidemije koronavirusa.

vrh stranice
vrh stranice