Kemičarima dati vjetar u leđa

27.03.2017.

Predlaže se model kojim bi im se povećala subvencija i tako direktno utjecalo i na prerađivačku i kemijsku industriju, koja je posrnula. Ili njemački ili rumunjski model subvencioniranja velikih potrošača električne energije, ovisno o visini potpore, koje se penju i do 97% naknade za obnovljive izvore energije (OIE), mogli bi biti primijenjeni i u Hrvatskoj i upravo s takvim prijedlozima HUP-ova nedavno osnovana koordinacija velikih potrošača struje ići će i prema ministarstvima.
O njihovoj i odluci Vlade ovisit će i potpora i poticanje domaće proizvodnje OIE, mišljenja je Robert Mustač, dopredsjednik HUP-ove udruge kemijske industrije i predsjednik uprave tvrtke Messer Croatia Plin. -U koordinaciji radimo na zajedničkom projektu neutralizacije naglog povećanja naknade za OIE, koja se prema prvoj verziji trebala povećati s 3,5 lipe na 12 lipa po kWh. Tom su mjerom posebno pogođena poduzeća koja imaju veliki udio električne energije u proizvodnim troškovima, a kreću se u rasponu od od 10 do 70 posto, kaže Mustač i dodaje da bi konkretne vladine mjere u slučaju ovih subvencija, koje su uobičajene u EU, imale i direktan utjecaj na prerađivačku industriju, u kojoj se posljednje dvije godine, smatra, čak bilježe i pozitivni trendovi, posebno kod izvozno orijentiranih tvrtki. Loš moral plaćanja Robert Mustač napominje kako je posljednjih desetak godina ipak došlo do smanjenja broja članova udruge poslodavaca u branši kemijske industrije. -U cijelom tom razdoblju na slabije poslovanje naše branše su utjecali loš moral plaćanja, neefikasni pravosudni sustav koji je bio više u funkciji zaštite dužnika nego vjerovnika, te korupcija, nestabilan zakonodavni okvir, nedostatak konkretnih poticajnih mjera za prerađivačku industriju, kaže šef Messer Croatia Plina. Prošlih godina su, nastavlja, bili vrlo usko vezani s HUP-om te su zajednički sudjelovali u projektu smanjenja i rasterećenja parafiskalnih nameta. -Tu bismo istaknuli u prvom redu smanjenje doprinosa za općekorisnu funkciju šuma s 0,07 posto na 0,0265 posto u odnosu na ukupan prihod. Prilikom uvođenja mjera za obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom predložene su bile kvote od dva do šest posto od ukupnog broja zaposlenika, tako da je za industriju bila ponuđena maksimalna kvota od šest posto. Koordiniranom akcijom HUP-a i članica uspjeli smo uvesti jedinstvenu kvotu od tri posto za sve grane gospodarstva, kaže Mustač.

Očekuju značajan rast

Njegova je tvrtka, ističe, uložila u provedbu mjera zaštite okoliša, zbog čega je dobila i priznanje Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj, kao najbolje srednje poduzeće u primjeni načela društveno odgovornog poslovanja. -Očekujemo značajan rast u godinama koje dolaze, kaže Robert Mustač, koji vodi tvrtku-kćer njemačkog koncerna Messer Group GmbH. U Hrvatskoj posluju na šest lokacija (Zaprešić, Rijeka, Dugi Rat, Kutina, Slavonski Brod i Osijek), zapošljavaju 235 djelatnika, a lanjski prihod dosegao je 28,8 milijuna eura.)

Autor: Saša Paparella, Večernji list
vrh stranice