Kako olakšati tranziciju s posla u mirovinu

19.09.2023.

Tranzicija iz aktivnog radnog života u mirovinu jedna je od najvećih i najvažnijih životnih promjena. Posebno može biti teška onima koji uživaju u svom poslu i društvu onih s kojima rade. 

VRIJEME I MJESTO 

Datum: 19. rujna 2023 od 13.00 do 14.30 h

LokacijaUčionica 211 u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Ulica grada Vukovara 68, Zagreb

PRIJAVA

Nekada je glavna priprema za umirovljenje bila financijsko planiranje, no s porastom svijesti da je financijska sigurnost u mirovini samo jedan od važnih elemenata, porastao je interes i za njegove psihološke aspekte. Kad je mirovina daleko, na nju se nerijetko gleda kroz ružičaste naočale. Sama tranzicija, međutim, često je mješavina očekivanog i neočekivanog i može izazvati različite psihološke učinke i probleme. Zahtijeva veliku prilagodbu na novu strukturu života koja više ne uključuje rad. Raditi, biti zaposlen, važan je dio našeg identiteta. Učinci takve promjene mogu biti različiti, mogu uključivati djelomičnu dezorganizaciju identiteta, poteškoće u odlučivanju, poljuljano samopovjerenje, osjećaj praznine, traganje za smislenim uključivanjem u društvo, razvoj umirovljeničke strukture života, spajanje starenja i umirovljenja, anksioznost oko smrti, izbirljivo njegovanje socijalnih odnosa i samoaktualizaciju.

Tranzicija će znatno olakšati poticanje radnika da se nekoliko godina prije umirovljenja uključuju u raznovrsne aktivnosti i grade ono što će jednom postati njihov „umirovljenički životni stil“. Princip kontinuiteta pokazuje kako oni koji imaju pozitivan pogled na svijet, dobre obiteljske odnose, snažan i raznolik identitet, koji su uključeni u smislene aktivnosti izvan posla imaju lakšu tranziciju u mirovinu.

U predavanju će biti riječi o različitim načinima za proširenje interesa i uloga uoči umirovljenja, koji mogu pomoći u redefiniranju vlastitog identiteta nakon gubitka životne strukture vezane uz rad. Osjećaje praznine, usamljenosti i depresije iskuse mnogi, osobito na početku umirovljenja, no većina nauči kako s njima izaći na kraj. Obiteljska podrška kao i resursi u zajednici mogu biti značajna podrška u olakšanju tranzicije.

Predavanje je namijenjeno svim osobama koje u skorije vrijeme idu u mirovinu i koje su nedavno otišle u mirovinu.

PREDAVAČ: Gorana Hitrec, prof. psihologije u mirovini

Gorana Hitrec, kao dugogodišnja školska psihologinja bavila se različitim razvojnim problemima djece kroz direktni rad s djecom, ali i osnaživanje roditelja i učitelja za njihovu ulogu u rastu i razvoju. Zajedno s grupom stručnjaka osniva 1996. Udrugu roditelja Korak po korak s ciljem poticanja razvojno primjerenog poučavnja djece, pomoći i podrške s maloljetnim trudnicama i majkama, prevencije zlostavljanja i zanemarivanja djece i dr. Bila je jedna je od osnivačica i predsjednica Koordinacije udruga za djecu. Objavljivala je stručne i popularne članke, sudjelovala u brojnim radio i TV emisijama, izlagala na stručnim skupovima u zemlji i inozemstvu, objavila knjigu „Kako pripremiti dijete za školu“ te priloge u više stručnih knjiga i priručnika. Dobitnica je Nagrade za životno djelo na promicanju prava djeteta u 2014. godini. Članica je Društva za psihološku pomoć gdje aktivno sudjeluje u radu tima za psihološke krizne intervencije. U Sveučilištu za treću životnu dob POU Zagreb od 2014. g. vodi radionice iz područja psihologije.


vrh stranice