Jerko Jakšić iz PharmaS-a novi predsjednik HUP – Udruge proizvođača lijekova

29.12.2020.

Zagreb, 29.12.2020.  —  Na jučerašnjoj izbornoj Skupštini  HUP – Udruge proizvođača lijekova (HUP – ULP) predstavnici članica udruge za novog predsjednika izabrali su Jerka Jakšića, predsjednika Uprave PharmaS-a. Upravljačku funkciju na čelu HUP – UPL novoizabrani predsjednik, na jednogodišnji mandat, preuzima s današnjim danom. Na ovoj poziciji naslijedio je Mihaela Furjana, predsjednika Uprave PLIVA Hrvatska, kojem se članice HUP UPL-a zahvaljuju na doprinosu rada i aktivnosti Udruge.

 

Naša farmaceutska industrija je i u posljednjem je razdoblju investicijama, stvaranjem radnih mjesta, izvoznim rezultatima, ali i neprekinutom proizvodnjom i opskrbom lijekova tijekom cijelog vremena pandemije, ponovno pokazala svoj strateški značaj za razvoj hrvatskog gospodarstva, ali i potvrdila svoju partnersku ulogu u hrvatskom zdravstvenom sustavu. Ono na čemu želimo raditi u bliskoj budućnosti je podizanje transparentnost tržišta lijekova u RH, reguliranje dugovanja za lijekove i daljnje osnaživanje proizvodnje lijekova u RH“, rekao je  je novi predsjednik HUP – UPL i predsjednik Uprave PharmaS-a Jerko Jakšić, koji je također i osobno zahvalio g. Furjanu na energiji i vremenu koji je uložio u rad Udruge.

 

Farmaceutska industrija Republike Hrvatske okupljena u HUP – Udrugu proizvođača lijekova (HUP – UPL), osim što je ključni partner hrvatskog zdravstvenog sustava, svoje proizvode izvozi u 60-ak zemalja svijeta uključujući i najrazvijenija farmaceutska tržišta kao što su SAD i zemlje Europske unije, te je jedna od najsnažnijih industrijskih grana uopće. Cijelo vrijeme pandemije, osobito u vrijeme zatvaranja u proljeće 2020., više od 5.000 radnika u farmaceutskoj industriji RH neprekidno je radilo, bez obzira na izazovne okolnosti.

 

Farmaceutska industrija ima duboke temelje u Europi i Hrvatskoj, a njezin značaj posebno je došao do izražaja u krizi izazvanoj koronavirusom koja je jasno ukazala na ključnu važnost sektora lijekova kojima je istekao patent i koja je danonoćno radila kako bi bolnice i ljekarne širom Europe neprekidno bile  opskrbljene potrebnim lijekovima.

HUP – Udruga proizvođača lijekova (HUP – ULP) osnovana je 31. ožujka 2009., okuplja proizvođače generičkih i biosličnih lijekova prisutne na tržištu RHte kao dobrovoljna, neovisna i neprofitna udruga poslodavaca štiti i promiče prava i interese svojih članova koji su organizirani i posluju u Republici Hrvatskoj u skladu sa važećim propisima.

Članice HUP – UPL zajedno čine 100% proizvodnje lijekova u Hrvatskoj te ostvaruju godišnji prihod veći od 5,5 mlrd HRK od čega više od 70% otpada na izvoz. Aktivnosti udruge usmjerene su na osiguranju veće kvalitete i sigurnosti u prometu lijekova u Hrvatskoj. Udruga se zalaže za povećanje kvalitete življenja građana te potiče i razvija poštovanje primjene etičkih načela struke neprekidno podižući standarde kojima se promiče povjerenje, odgovorno ponašanje i poštovanje između proizvođača lijekova i zdravstvene zajednice.

 

vrh stranice