Jedinstveno europsko nebo: Komisija poziva osamnaest država članica, uključujući i Hrvatsku da naprave odlučujući korak prema zajedničkom upravljanju zračnim prostorom

11.07.2014.

U svom mjesečnom paketu odluka u okviru postupka zbog povrede prava Europska komisija nastavlja s pravnim mjerama protiv država članica koje ne ispunjavaju svoje obveze na temelju prava EU-a. Tim su odlukama obuhvaćeni različiti sektori, a cilj im je osigurati pravilnu primjenu prava EU-a u korist građana i poduzeća. U okviru toga Komisija je danas od Austrije, Bugarske, Cipra, Češke, Grčke, Hrvatske, Irske, Italije, Litve, Mađarske, Malte, Poljske, Portugala, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Ujedinjene Kraljevine, članica šest različitih funkcionalnih blokova zračnog prostora (FAB), službeno zatražila da poboljšaju svoje FAB-ove, tj. zajednički zračni prostor uređen prometnim pravcima, a ne državnim granicama. Funkcionalni blokovi zračnog prometa ključan su korak prema učinkovitijem, jeftinijem i ekološki prihvatljivijem zrakoplovnom sustavu u Europi.

Siim Kallas, potpredsjednik Komisije odgovoran za promet, izjavio je sljedeće: „Vrijeme je da u europskom zračnom prostoru konačno nadiđemo nacionalne granice. FAB-ovi su neophodna i vitalna sastavnica jedinstvenog europskog neba. Ti zajednički blokovi zračnog prostora trenutačno postoje samo na papiru: službeno su uspostavljeni, ali još nisu funkcionalni. Pozivam države članice da povećaju svoje ambicije i pokrenu provedbu jedinstvenog europskog neba.”

(Dodatne informacije: IP/14/818 – H. Kearns – telefon: +32 229 87638 – mobilni telefon: +32 498 98 7638)
vrh stranice
vrh stranice