Izjava skupine G7, posjet visokih dužnosnika Europske komisije Ukrajini

25.03.2014.

Nakon jučerašnjeg sastanka u Den Haagu čelnici Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjene Kraljevine i Sjedinjenih Američkih Država te predsjednik Europskog vijeća i predsjednik Europske komisije izdali su izjavu kojom potvrđuju svoju podršku suverenosti, teritorijalnoj cjelovitosti i neovisnosti Ukrajine. Čelnici skupine G7 osudili su nezakoniti referendum održan na Krimu u suprotnosti s ukrajinskim ustavom te nezakonit pokušaj Rusije da pripoji Krim unatoč međunarodnom pravu i konkretnim međunarodnim obvezama, a usto su ponovno istaknuli da će ruska djelovanja imati znatne posljedice. Odlučili su obustaviti svoje sudjelovanje u skupini G8 dok Rusija ne promijeni smjer svoje politike, a ozračje se ne vrati u situaciju u kojoj G8 može održavati smislene rasprave. Sljedeći sastanak skupine G7 dogovoren je za lipanj u Bruxellesu.
Kao što je predsjednik Barroso najavio nakon prošlotjednog potpisivanja političkih odredbi Sporazuma o pridruživanju između EU-a i Ukrajine, povjerenik Füle boravit će danas i sutra u posjetu Ukrajini kako bi s ukrajinskim državnim tijelima razgovarao o brojnim pitanjima povezanima s provedbom Sporazuma. Povjerenik Füle predvodit će delegaciju Europske komisije, koju će činiti povjerenik za financijsko programiranje i proračun Janusz Lewandowski te visokopozicionirani predstavnici raznih glavnih uprava.
"Razgovarat ćemo o brojnim reformama koje su nužne u području demokratskih institucija i gospodarstva. Počet ćemo raditi na planu njihove provedbe u raznim područjima", izjavio je povjerenik Füle. Naglasio je da će biti važno i nastaviti dijalog s ukrajinskim parlamentom i civilnim društvom jer će oba ta dionika imati važnu ulogu u provedbi reformi. Među temama o kojima će raspravljati ukrajinski dužnosnici i delegacija Europske komisije trebala bi se naći i mogućnost ubrzavanja postupka liberalizacije viznog režima te pitanja vezana uz decentralizaciju i podršku regijama.
vrh stranice
vrh stranice