Izjava Komisije nakon današnjeg sastanka Upravljačkog odbora radi ocjene mogućeg utjecaja ruskih sankcija na poljoprivredne proizvode EU-a

18.08.2014.

Komisija je jutros održala vrlo uspješnu razmjenu stajališta sa stručnjacima iz država članica o mogućem utjecaju sankcija na uvoz određenih poljoprivrednih proizvoda čije je uvođenje Rusija najavila prošli tjedan.
Pokazujući razumijevanje za zabrinutost poljoprivrednika EU-a u cijeloj Europi, povjerenik Dacian Cioloș izjavio je: „Danas bih želio najaviti da ću, prvo, početkom sljedećeg tjedna predstaviti novu mjeru za stabilizaciju tržišta koja će se odnositi na brojno pokvarljivo voće i povrće, čiji je sektor očito veoma ugrožen. Djelovat ćemo proporcionalno i ekonomično.
Drugo, s obzirom na izvanrednu situaciju u kojoj se nalazimo zbog ruske zabrane, potreban nam je brži i bolji pristup podacima o tržištu za svaki sektor. Stoga ćemo danas aktivirati mehanizam pojačanog tržišnog nadzora u koji će biti uključene sve države članice. Sastanci sa državama članicama održavat će se jednom tjedno dok god bude potrebno.
Moja je poruka jasna: spreman sam predlagati mjere na razini cijelog EU-a ako i kada je potrebno. Proizvođači iz EU-a ne moraju se brinuti – pomno pratimo sve sektore i sva tržišta i čim se pojave materijalni rizici, reagirat ću. U okviru reformirane zajedničke poljoprivredne politike na raspolaganju su nam proračunski i pravni instrumenti za djelovanje na razini EU-a zajedno s državama članicama. Povjerenje u tržište putem europske solidarnosti naš je glavni cilj.”

Dodatne informacije: IP/14/929
vrh stranice
vrh stranice