HUP-Udruga trgovine održala sastanak s zastupnicom u EP gđom. Biljanom Borzan o doniranju i bacanju hrane u RH

10.01.2017.

Na prijedlog Ureda MEP zastupnice Biljane Borzan održan je sastanak sa članovima HUP-Udruge trgovine na temu doniranja i bacanje hrane u RH. Na sastanku je sudjelovala i predstavnica mreže socijalnih samoposluga koja je dala osvrt na aktualnu situaciju u RH. Pozdravnu riječ u ime HUP-a te o dosadašnjim iskustvima Udruge trgovine predstavila je gđa Sanja Smoljak Katić, direktorica Udruge trgovine.
Gđa Borzan predstavila je svoju incijativu te kako je kao Zastupnica imenovana izvjestiteljicom Europskog parlamenta za izvještaj pod nazivom „Inicijativa za učinkovito upravljanje resursima: smanjenje bacanja hrane, poboljšanje sigurnosti hrane“. Cilj izvještaja je predložiti Europskoj komisiji i državama članicama političke i praktične mjere kojima bi se smanjilo bacanje hrane duž cijelog proizvodnog-prodajnog-potrošačkog lanca. S obzirom na djelokrug djelovanja, HUP je prepoznat kao važan sudionik u raspravi na ovu temu.

Velika količina jestive hrane se na godišnjoj bazi baci u EU (89 milijuna tona) i RH (400 tisuća tona) iz raznih razloga. Neki od njih su legitimni i neizbježni, no značajne količine se bacaju radi loših i nejasnih propisa, slabe koordinacije i potrošačkih navika.

Kako bi se smanjile ogromne količine bačene hrane i iskoristiv dio preusmjerio u donacije i druge načine iskorištavanja, potrebno je poduzeti sveobuhvatne mjere. Prijedlozi mjera i poteza moraju doći iz sektora koji se ovom problematikom bavi.

Na sastanku bi zastupnica govorila o tome sto se na razini EU radi po pitanju smanjenja bacanja hrane te sto su njezini prioriteti kao izvjestiteljice Europskog parlamenta.

U zajedničkoj raspravi članova, predložene se mjere za promjene i poboljšanje aktualnih propisa u cilju smanjivanja količina bačene hrane u RH.
vrh stranice
vrh stranice