HUP Split: Žurno pokrenuti reset gospodarstva i provesti reforme - svaka kriza je i prilika

22.04.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca putem svojih regionalnih ureda uputila je poziv svim županijama, pa tako i Splitsko - dalmatinskoj, da ne zaustavljaju investicije, već da se u javnoj nabavi što je više moguće, barem u visini od 60 posto, angažiraju lokalni poduzetnici. Također, s ciljem pokretanja gospodarstva, pozivaju donositelje odluka da se mjere krenu popuštati u županijama sa stabilnijim epidemiološkim slikama.

Turistički sektor najviše je pogođen posljedicama epidemije, a usporednom s tim situacija u Dalmaciji posebno je zabrinjavajuća.

"Dugogodišnji nemar u strateškom promišljanju razvoja regije i prepuštanje stihiji, sada nam dolazi na naplatu, jer će turizmu  trebati pet godina da se vrati u stanje u kojem je bio. Nautički turizam je blokiran. Naime, mnoge čarter kompanije opterećene su leasingom zbog nabavke novih brodova, moraju vraćati avansne uplate rezervacija te plaćati račune za vezove. S druge strane, marinama stiže naplata koncesija, kafići, restorani na područjima marina ne rade i nemaju prometa od kojeg bi platili marinama. Također, mnoge su marine imale znatna ulaganja u koncesije koje im sad istječu", kazala je direktorica HUP-ovog Regionalnog ureda Split Vesna Ivić-Šimetin, dodavši kako mala brodogradnja i servisne luke imaju iste probleme sa koncesijama.

Ivić-Šimetin ističe kako dosadašnje mjere svakako podržava, no one neće biti dovoljne:

"Uz činjenice da od turizma ne možemo ove godine očekivati ni da pokrije svoje vlastite troškove te  očekivani bankrot avio kompanija, smjesta se mora pokrenuti reset gospodarstva. Epidemija je uništila i sve  uslužne djelatnosti, svima je teško. Upravo ova kriza ponovo je ukazala na ovisnost o uvozu i potkapacitiranost hrvatske poljoprivrede i proizvodnje. Međutim, svaka kriza je i prilika".

Iz HUP-a pozdravljaju digitalizaciju državne uprave koja je pokazala kako se građanima može pružiti brža i bolja usluga, a IT sektor može biti motor razvoja i u najtežim uvjetima.

Sad je vrijeme da se pokrenu dugo očekivane reforme; downsizing troškova države, reorganizacija i smanjivanje jedinica lokalne uprave i samouprave i druge uštede, kako bi se mogli ukidati i smanjivati parafiskalni nameti  koji guše sve djelatnosti, pogotovo industriju, smatraju u HUP-u.

Ističu kako investicije - državne i one koje su u nadležnosti lokalne uprave i samouprave - ne smiju biti zaustavljene, već se trebaju usmjeriti prema lokalnim tvrtkama. Za sve navedeno, mora postojati politička hrabrost i volja, a sad je vrijeme za to, zaključuju u HUP-u.

vrh stranice
vrh stranice