HUP predlaže ministarstvu financija : Produljenje roka plaćanja trošarina na naftne derivate

09.04.2020.

Zbog izvanrednih okolnosti, a odnose se prvenstveno na otežane uvjete poslovanja kao posljedice globalnog problema izazvanog koronavirusom, slobodni predložiti da podržite inicijativu članova Hrvtaske udruge poslodvaca da se produži rok plaćanja trošarina na naftne derivate na 90 dana.  

Trenutno se prema Zakonu o trošarinama, trošarina na naftne derivate naplaćuje na način da obveza plaćanja trošarine nastupa u trenutku isporuke naftnih derivata s trošarinskog skladišta, odnosno prilikom uvoza/unosa naftnih derivata u RH uz odgodu plaćanja od 30 dana. Zbog pada prometa u maloprodaji od preko 50%, distributeri goriva se suočavaju sa sve većim problemom u likvidnosti. 
Nastavno na navedeno, predlažemo dopunu na način da se nakon proteka roka od 90 dana iznos trošarina na naftne derivate za koji je rok plaćanja bio prolongiran, plati kroz omogućavanje obročne otplate i to na minimalno 6 mjesečnih obroka.  

 

Unaprijed zahvaljujemo na razumijevanju i vjerujemo kako ćete i ovaj, kao niz prethodnih prijedloga HUP-a prihvatiti i na taj način pomoći očuvanju gospodarske djelatnosti, a podredno i očuvanju radnih mjesta. 
vrh stranice
vrh stranice