HUP pozdravlja brzu reakciju Vlade RH kroz dopunu Odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca i upozorava: Nužno je promijeniti kvotni sustav!

07.06.2018.

Zagreb, 7.6.2018. – Kroz međuresornu komunikaciju i suradnju s HUP-om usvojena je Odluka o izmjenama i dopunama odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za kalendarsku godinu 2018. Kvota je nadopunjena za sektor turizma s obzirom da je broj zahtjeva za pomoćne radnike još početkom svibnja premašio trenutne razmjere kvote. Ova dopuna Odluke donesena je isto kao je to prošle godine učinjeno za djelatnost graditeljstva. Navedene situacije potvrđuju potrebu izmjene aktualnog modela odobravanja radnih dozvola za rad stranaca na što HUP upozorava već nekoliko zadnjih godina. Naime, već  duže vrijeme HUP ukazuje na nužnost reforme sustava donošenja kvota jer smatramo kako sustav unaprijed odobrenih kvota po pojedinom zanimanju i djelatnosti nije primjeren te je kvote potrebno odobravati po potrebi i realnom stanju na tržištu rada u trenutku nastanka potrebe za radnom snagom, kroz jednostavan i fleksibilan proces i kada se pokaže da nema raspoložive domaće radne snage na tržištu rada.

HUP podržava usvajanje ove Odluke i uvjereni smo kako će donošenje predloženih izmjena i dopuna  Odluke uvelike osigurati kvalitetno pružanje usluga u djelatnosti turizma, a budući da svi pokazatelji govore o iznimno uspješnom početku turističke sezone koja u ovom trenutku ponovno ruši sve dosadašnje rekorde. 

„Pozdravljamo brzu reakciju Ministarstva rada i mirovinskog sustava i Vlade kkao i razumijevanje problema nedostatka radne snage od strane resornog Ministarstva turizma u trenutku kada turistička sezona kreće ka svom punom zamahu. Očekujemo da će i nadležno Ministarstvo unutarnjih poslova kao i do sada učiniti dodatne napore za što skoriju obradu već zaprimljenih zahtjeva za odobravanje rada stranaca na pomoćnim radnim mjestima u turizmu.“ – izjavio je Davor Majetić, glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca

Obzirom na stanje na tržištu rada, gdje se u cijeloj Europi pojavljuju isti i slični problemi i potreba za uvozom strane radne snage, još jedan puta naglašavamo kako je vrlo bitno brzo djelovati i osigurati adekvatnu radnu snagu kako bi se pružanje turističkih usluga odvijalo nesmetano sukladno najavama o povećanom broju dolazaka turista u Republiku Hrvatsku. Turistički sektor suočava se s nizom izazova, a ljudski potencijali jedan su od najvećih te se cijela industrija trudi kontinuirano unaprjeđivati uvjete zapošljavanja i rada kako bi se postigli konkurentni uvjeti u odnosu na zemlje u okruženju.

Osiguranje potrebne radne snage zajednička je odgovornost Vlade i poslodavaca; a u uvjetima značajnog rasta turističkog prometa i investicija ovo je pitanje najvažnije kako bi se osigurala kvaliteta pružanja turističkih usluga i rast i razvoj hrvatskog turizma kojem težimo, a time i ukupnog gospodarstva Republike Hrvatske.

vrh stranice