HUP ponovno pokrenuo aktivnosti vezane za plaćanje RTV pristojbe

02.03.2018.

Zagreb, 2.3.2018. - HUP je ponovno pokrenuo aktivnosti vezane za plaćanje RTV pristojbe i nepovoljne situacije u kojoj se po tom pitanju nalaze brojni poslodavci, a posebno oni koji u svom poslovanju koriste ili posjeduju velik broj prijamnika. HUP je zatražio sastanak s direktorom HRT-a, Kazimirom Bačićem, kako bi ukazao na neprimjerenost trenutne uređenosti ove obveze za poslovne subjekte koja je nepravedno koncipirana i predstavlja neopravdano velik trošak za poslovanje.
Primjerice, prijevoznik koji svoje poslovanje obavlja s 20 vozila za RTV pristojbu izdvaja 1.600,00 kn mjesečno ili godišnje gotovo 20. 000,00 kuna; dok tvrtke s tisuću vozila izdvajaju 80.000,00 kn mjesečno odnosno 960.000,00 kn godišnje. Dakle, poduzetnici s više od tisuću vozila/prijamnika izdvajaju enormna sredstva u iznosu od preko milijun kuna po ovoj osnovi samo zato jer njihova sredstva rada imaju tvornički ugrađene uređaje s mogućnošću radio-prijamnika, a da pritom navedeni troškovi nisu u nikakvoj vezi sa poslovanjem i ulaganjem u proizvod/uslugu koja se pruža.

HUP također u dopisu upućenom HRT-u upozorava na problematičnost činjenice da važeće zakonodavno uređenje predmetnu obvezu definira na način da svi poduzetnici moraju za apsolutno sve prijamnike u posjedu/vlasništvu platiti 1 pristojbu mjesečno. Dugogodišnji prijedlog HUP-a je da se naplata ove obveze izmjeni i uredi kako je to i u susjednim EU zemljama (npr. Italija 10 € po vozilu prilikom registracije) odnosno da se propiše obveza plaćanja jedne RTV pristojbe godišnje po vozilu koja se plaća prilikom registracije vozila pravne osobe, a za vozila koja su osnovno sredstvo rada predlažemo propisati izuzeće (kao što su sada opravdano iz obveze izuzeta računala koja služe isključivo za obavljanje osnovne djelatnosti).

O daljnjim aktivnostima po pitanju ove teme HUP će nastaviti redovito obaviještavati članstvo i javnost.
vrh stranice
vrh stranice